İngiltere’de yapılan araştırma, pandemi sürecinde zenginlerin daha fazla birikim yaptığını, yoksulların ise birikimlerini harcamak ya da borçlanmak zorunda kaldığını ortaya koydu

Araştırma: İngiltere'de zenginler, pandemide tasarruflarını artırıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ
Resolution Foundation’ın İngiltere’de yaptığı bir araştırmaya göre, yüksek gelirli haneler tasarruflarını artırdı. Düşük gelirli haneler ise, tasarruflarını harcayıp daha fazla borçlandı.

Araştırmada yüksek gelirli ailelerin, dışarıda yemek yemek ve yurtdışında tatil yapmak gibi imkanların olmamasından kaynaklı olarak tasarruflarını artırdığı görüldü.

EN ZENGİN YÜZDE ON, SERVETİN YARISINA SAHİP

Araştırmanın başka bir sonucu ise, en zengin yüzde onluk kesimin servetin yüzde 48,9’una sahip olduğunu göstererek, İngiltere’deki gelir dağılımı adaletsizliğini gözler önüne serdi. Bunun bir göstergesi olarak, 2016-2018 döneminde yoksul bir ailenin ortalama borcu, 4 bin 894 Sterlin olarak tespit edildi.

Pandemi ve kriz nedeniyle dar gelirli hanelerin daha çok risk altında olduğu belirtilen çalışmada, ekonominin kapatıla sektörlerinde çalışan ortalama bir kişinin ortalama 1900 sterlin tasarrufu bulunduğu, evden çalışabilenlerinse ortalama 4 bin 700 sterlinlik tasarrufu olduğu saptandı.

Araştırmada, kişinin gelirine göre alınan vergiye de yer verilirken, servetin katlanarak artmasına karşın, gelire göre alınan verginin sabit kaldığı ortaya konuldu.

KORONAVİRÜS, İNGİLTERE'DE YOKSULLARI VE SİYAHLARI DAHA ÇOK ÖLDÜRÜYOR

İngiltere’de daha önce yapılan bir çalışmaya göre, yoksullar ve siyahların koronavirüs nedeniyle daha çok öldüğü ortaya konuldu.

Ulusal Sağlık Hizmetleri verilerinden elde edilen 17.4 milyon yetişkinin hastalık mazisi incelendi. Araştırmaya göre sosyo-ekonomik faktörler koronavirüsten ölme riskini artırıyor. Bulgulara göre Asyalı ve siyahların hastalık mazisi ve ekonomik durumu kontrol edildiğinde bile ölme riskleri beyazlara göre daha fazla bulunuyor. Araştırmacılar bunun, bahsedilen azınlıklarda enfeksiyon riskinin fazla olmasının bu azınlıkların “ön hat” mesleklerde çalışmaları ve hane kalabalıklığı ile ilişkili olabileceğini düşünüyorlar.

Yoksulluk da Covid-19'da dahil ölüm riskini artıran önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu faktörde de hastalık mazisi ve geçmiş klinik bulgular resmin tamamını açıklamakta yetersiz kalıyor.