Peru’da And Dağları'nda yaklaşık 9000 bin yıl önce mızrak ve diğer av ekipmanıyla gömülmüş bir kadın mezarı bulundu. Araştırmacılar bu keşifle, Antik Amerika’da kadınların da neredeyse erkekler kadar büyük hayvan avladıkları sonucuna varıyor.

Araştırma: Peru'da 9 bin yıl önce av ekipmanıyla gömülmüş bir kadın mezarı bulundu

Dış Haberler Servisi

Peru’da And Dağları'nda yaklaşık 9000 yıl önce mızrak ve diğer av ekipmanıyla gömülmüş bir kadın mezarı bulundu. Ortaya çıkarılan bu mezarla, Amerika’da bilinen en eski kadın büyük oyun (big-game) avcısı kayıtlara girmiş oluyor.

Araştırmacılar bu keşifle, Antik Amerika’da kadınların da neredeyse erkekler kadar büyük hayvan avladıkları sonucuna varıyor. Bu bulgunun antik cinsiyet rollerine ilişkin uzun yıllardır kabul gören birtakım fikirlere meydan okuduğu belirtiliyor.

Modern ve son zamanlardaki avcı-toplayıcı toplumlar erkeklerin avlanması fikrini vurguluyor. Ancak Kaliforniya Üniversitesi'nden Arkeolog Randall Haas ve arkadaşları Science Advances’da yayımladıkları yazıda, Amerika’da binlerce yıl önce yaşayan göçebe gruplar içinde büyük oyun avcılarının yaklaşık yarısının kadın olduğunu belirtiyor.

Sciencenews’den Bruce Bower, şimdiye kadar pek çok araştırmacının antik kadınların mezarlarında bulunan keskinleştirilmiş taşları kesme ve kazıma araçları olarak değerlendirdiğini söylüyor. Modern avcı-toplayıcı toplumlarda erkek avcıların baskın oluşu, mızrağı antik erkeklere, sopanın kısa ucunu ise antik kadınlara yakıştırma eğilimi yaratmıştı.

Louisville Üniversitesi'nden Arkeolog Ashley Smallwood ise, antik kadın büyük hayvan avcılarını “sapkın aykırılar” olarak düşünmeyi bırakmanın vakti geldiği düşüncesinde. Smallwood, çok uzun zaman önceki cinsiyet rollerinin modern avcı-toplayıcı gruplardaki cinsiyet rolleriyle aynı şekilde olduğunun varsayılamayacağını sözlerine ekliyor.

Haas ve ekibi, güney Peru’da 'Wilamaya Patjxa' adı verilen yükseltide yöredeki insanlara işbirliği içinde çalışarak, 5 insan mezarı ortaya çıkardı. Mezarlardan birinde 17-19 yaşlarında bir kadın, 4 adet mızrak gibi büyük av malzemeleriyle gömülmüştü.