Arcade Fire’ın istediği her şey

Milenyum döneminde Motreal’den dünyaya kafasını uzatmaya çalışan lokal bir indie rock grubu adım adım majör sahnelerle tanıştı ve o grup bugün artık kendisinin bile tahmin edemeyeceği bir yerde. Evet Arcade Fire’dan söz ediyorum. 2013 yılında dördüncü albümleri Reflektor çıktığında grubun elde edebileceği tüm başarının bu kadarla sınırlı olduğu konuşuldu. Ama hayır. Beşinci albüm Everything Now o sınırın da ötesinde.

arcade-fire-in-istedigi-her-sey-332136-1.Arcade Fire’ın lider ismi Win Butler yeni stüdyo albümleri Everything Now hakkında “gerçekçi ve aynı zamanda duygusal bir kayıt bu. Her şeyden etkileniyor, her şeyden güç almaya çalışıyor. Tıpkı bizim gibi” diyor. İçerikte toplam on üç şarkı var. Bağlantılı parçaları ayrı tutarsanız totalde on şarkılık bir albümle karşı karşıya geliyorsunuz. Sadece single çalışmalarıyla ilerleyen bir albüm değil Everything Now. Büyük prodüksiyonlu, doğru planlanan ve hazırlık aşamasının geniş tutulduğu bir uzunçalar. Arcade Fire buradaki hemen tüm şarkı sözlerinde, dakika süren geçiş şarkılarında sirayet gücünü yüksekte tutuyor ve formunun zirvesinde olduğunu vurguluyor.

Everything Now’ın 1970’lerin disko sesleri ile yaşadığı dönemi hisseden özgün sözlerin birleşimde ses verdiğini söylemek mümkün. Bu öyle ustaca bir birleşim ki yaylıların, synthpop ataklarının, gitar ve davul vuruşlarının hiçbiri ötekini ezmiyor. Temiz enstrüman kanallarında Win Butler’ın sesini iki metre ötenizdeymiş gibi hissediyorsunuz. Ama unutmayın bu sırada yıl 1978 olabilir. Büyük oynuyor Arcade Fire. Ama yüzeysel değil, temelden büyüyerek geliyor. Alt. pop tavrından ve elektronik yüklenmelerden, soul tarzını akla getiren geri vokallerden güç alıyor Everything Now. Prodüktör koltuğunda Pulp, Daft Punk gibi ekiplerin üyelerini ve ünlü yapımcı Markus Dravs’ı barındıran bir albüm kısa mesafe atleti olmazdı. Everything Now maraton koşuyor.

Aynı adlı şarkı Everything Now, Electric Blue, Signs of Life, Put Your Money on Me, Creature Comfort ve geri kalan tüm anlarıyla Arcade Fire kariyerine yine güçlü bir ekleme yapıyor. Bundan en ufak bir şüphem yok. Everything Now onların en uzun ara döneme sahip albümleri. Kayıt beklenen bu uzun zaman aralığını sonuna kadar hak ediyor. Keyfini çıkarın.

arcade-fire-in-istedigi-her-sey-332137-1.