Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Nagihan Alçı'ya verdiği demeçte, AKP ile yapılan görüşmelerin son ana kadar olumlu gittiğini ancak Fatih Erbakan’ın pazar günü gerçekleştirdiği bir toplantının ardından bu durumun tersine döndüğünü söyledi. İsmail Saymaz ise AKP'liler ile görüşen Erbakan’ın Erdoğan'ın kendisini ziyaret etmesini talep ettiğini yazdı. YRP'nin, Erbakan'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını istediği öne sürülüyor.

Arka plan aydınlanıyor: Yeniden Refah, Cumhur İttifakı'na neden katılmadı?

Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılmama ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ı desteklememe kararının yankıları sürüyor.

Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, ittifak konusunda son ana kadar AKP ile anlaşmaya varılacağını beklediğini belirterek “Hava o yöndeydi. Fakat dün gece (pazar) bazı bilgiler geldi. Ben de bunun üzerine Sayın Başkan’ı aradım, toplantıda dediler, ulaşamadım. Kiminle toplantıda olduğunu da öğrenemedim ama o toplantıdan sonra iş değişti zannediyorum” ifadelerini kullandı.

Aydal, “Biz Cuma günü bir toplantı yapmıştık, çok pozitif bir havada geçmişti o toplantı, sonuç olumlu olacak gibiydi, cumartesi de il sorumluları ile toplantı vardı, o toplantıdaki hava da benzerdi fakat işte ne olduysa pazar gecesi oldu, Sayın Başkan birileriyle görüştü ve iş bozuldu” dedi.

"CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI TALEP ETMESİNİ ÖNERDİM"

YRP'nin herhangi bir pazarlık içinde olmadığını ancak seçime kendi logosu ile girmek gibi bir talebinin daima bulunduğunu savunan Aydal, “Ha şunu söyleyeyim, ben Sayın Başkan’a siz cumhurbaşkanlığı yardımcılığı talep edebilirsiniz, bence bu doğru olur, diye tavsiyede bulundum” ifadesini kullandı.

“TAYYİP BEY’E SEÇİMİ KAZANDIRMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

AKP ile geçmişte geçici bir işbirliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydal, “İlla Tayyip Bey’e seçim kazandırmak zorunda değiliz, biz güçlü bir partiyiz, ideallerimiz, amaçlarımız var. Zannediyorum onlar bizi yüzde 1,5-2’lik bir parti olarak görüp 3-5 milletvekilliği teklif etmiş olabilirler. Halbuki Sayın Erbakan’a 2018 seçimlerine giderken Spor Bakanlığı ve 2 milletvekili koltuğu teklif etmişlerdi onu da kabul etmemişti.” diye konuştu.

“ERBAKAN, ERDOĞAN’IN KENDİSİNİ ZİYARET ETMESİNİ İSTEDİ”

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz da bugünkü yazısında Fatih Erbakan ile AKP kurmayları arasında pazar günü bir görüşme yapıldığını aktardı. Buna göre Fatih Erbakan, Erdoğan'ın kendisini ziyaret etmemesini istedi. Ayrıca YRP, Erbakan'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması eğilimini gösterdi. Öte yandan YRP'nin kendi amblemi ve ismiyle seçime girme talebi de AKP'den kabul görmedi.

Saymaz yazısında şunları kaydetti:

"UZLAŞMA SAĞLANAMADI, ERBAKAN KARARINI AÇIKLADI"

"YRP Merkez Yürütme Kurulu, kendi amblemiyle pusulada yer almak kaydıyla Cumhur İttifakı’na katılmaya karar verdi. İddiaya göre Erbakan dün AK Parti ile kritik bir görüşme yaptı. Yıldırım ve eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de bulunduğu öne sürülen görüşmede uzlaşma sağlanamadı. Erbakan, basının huzuruna çıkıp kararını açıkladı.

YRP’liler kararı o an öğrendi.

Neden mi uzlaşılamadı?

AK Partililere bakarsak Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini ziyaret etmesini istedi. Mustafa Destici’yi parti binasında ziyaret eden Erdoğan, Erbakan’a Binali Yıldırım’ı gönderdi. Bu, YRP’lileri öfkelendirdi. Kimi YRP’liler “Erdoğan’ın Hüda Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu ile fotoğrafı var, bizim liderimizle yok” diyor.

YRP’liler milletvekili ya da bakanlık istemediklerini söylüyor. Ancak Erbakan’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olmasının kalplerinden geçtiğini saklamıyorlar.

YRP’lilere göre AK Parti, “Bizim listelerimizde seçime girin” dedi.

YRP, teklifi reddetti.

Bir YRP’li şunları söylüyor:

“Kendi amblemimizle girdiğimiz zaman AK Parti tabanından bize kaçış olacak diye korktular. Bir korkuları daha var. Araştırma yapmışlar ve şöyle demişler: Bunlar kendilerine oy verecek, cumhurbaşkanlığında bize vermeyecek.”

YRP’liye “Taban tepkisi nasıl?” diye sordum.

“Kararın açıklandığı andaki çığlıklara baktığımız zaman belli ki çok mutlu oldular” diyor.