Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirlemek üzere gerçekleştirdiği ve uzlaşı sağlanması beklenen toplantıda sonuç çıkmadı. Asgari ücret pazarlığında bundan sonraki olası sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aziz Çelik, işverene 'İŞKUR desteği' formülünü gündeme getirdi. İktidarın seçim öncesi işçi kesiminin verdiği rakamın üzerinde bir rakam açıklamak isteyeceğine dikkat çeken Çelik, "İhtimal odur ki kabak işsizlik sigortası ve İŞKUR’un başına patlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücret görüşmelerinde son durum: Senaryolar neler?
Fotoğraf: Depophotos

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği üçüncü toplantıda uzlaşı çıkmadı. Toplantı sonrası gazetecilerin karşısına geçen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu ve bu rakamın altındaki herhangi bir kararı kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Atalay, "20 gündür bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifimizi yukarıda Bakan Bey'e (Vedat Bilgin) söyledim, komisyona söyledim. Türk-İş'in resmi tekflifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız" diye konuştu.

Toplantının ardından Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan ise herhangi bir açıklama gelmedi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ne Bakanlık ne de işveren tarafından herhangi bir rakam telaffuz edilmediğine dikkat çekti. Kavlak, "Masada 9 bin lira var, bunun altına düşülebileceğini sanmıyorum artık. Eğer işveren tarafı ya da Bakanlık kabul ederse, biz her zaman hazırız. Üçlü mutabakat da imzalamayı arzu ediyoruz ama 9 binin altına düşme şansımız yok" dedi.

İŞVERENE 'İŞKUR DESTEĞİ' GELEBİLİR

Peki uzlaşı sağlanamayan asgari ücret görüşmeleri nasıl devam edecek, yeni bir toplantı yapılacak mı? Toplantı sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aziz Çelik, iktidarın seçim öncesi işveren ile birlikte Türk-İş'in verdiği bir rakamın daha altında bir ücrette anlaşmasının olumsuz olacağına dikkat çekti.

Hükümetin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022'deki gibi işçi ve işverenin üzerinde anlaştığı miktarın bir miktar daha üzerinde bir asgari ücreti açıklamak isteyeceğine dikkati çeken Çelik, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nu (İŞKUR) işaret etti.

Üç tarafın evet diyeceği 9 bin+ formülünün İŞKUR kaynaklarından işverene aktarılacak bir destekle çözülmek istenebileceğine dikkati çeken Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"İhtimal odur ki kabak İşsizlik sigortası ve İŞKUR’un başına patlayacak. İŞKUR kaynaklarından işverenlere ciddi bir destek verilecek. Örneğin asgari ücret desteği 100 liradan 400 veya 500 liraya çekilecek ve/veya ek SGK prim desteği sağlanacak. Bu da İŞKUR’a yüklenecek.

İşte işsizin parası ile “kazan-kazan” formülü! İşsizlik Fonundaki 120 milyar TL seçim öncesi asgari ücret desteği olarak kullanılacak. Üç taraf da zevahiri kurtaracak. Umarım ve dilerim böyle olmaz ama asgari ücrette kabak sanki işsizlik sigortası fonunun başına patlayacak."

"İŞVERENE EK DESTEK VERİLİR"

NTV yayınında değerlendirmelerde bulunan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ise tarafların muhtemelen tekrar görüşeceğini söyledi.

İşverene birtakım ek destek verilmesini beklediğini aktaran Kılıç, Kılıç, "Türk-İş'in 9 bin liralık teklifi yüzde 63'lük bir artışa geliyor. Geçen yıl 4 bin 253 lira açıklanmıştı. 9 bin lira yüzde 100'ün üzerinde artışı beraberinde getiriyor. İşveren tarafı da şunu masaya yatırıyordur. Asgari ücret artar işverene bir takım destekler verilir. Bu destek önemli. Bu asgari ücret desteğini 2016 yılından bu yana aynı noktada takıldı kaldı. İşveren tarafı bu konuyu masaya yatırıyordur. Ben bir uzlaşmaya gidileceğini düşünüyorum açıkçası" açıklamasında bulundu.