Aşı firmaları, ürettikleri aşıların çocuklar için güvenliğine yönelik klinik denemelere başladı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada hükümetler, koronavirüsü kontrol altına almak için okul ve kreşleri dönem dönem kapatarak hem çocukların hem de velilerin üzerindeki yükü azaltmaya çalışıyor. Çocuklar ve gençler genellikle ağır Covid-19 hastalığı yaşamasalar da, onların bağışıklık kazanması yüksek riskli gruptaki insanlara virüsün yayılmasını azaltmak açısın öndemli.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in yöneticisi olduğu Biontech ile ortak olan Pfizer ve ABD'den Moderna şirketleri klinik denemelere katılımcı kabul etmeye geçtiğimiz yılın sonunda başladılar ve bu çalışmalardan gelecek verilerin yaza kadar elde edilmesi bekleniyor. Bloomberg'in haberine göre ise AstraZeneca ile aşı geliştiren Oxford Üniversitesi 12-18 yaş arası ergenlerde yönelik ilk testlere gelecek ay başlayacak.

Pfizer'ın ergenlere yönelik denemesi 12-15 yaş arası 2 bin gönüllüyle klinik deneme kayıtlarını tamamlarken, Moderna gönüllülere ilk dozları Aralık ayında uyguladı ve 12-18 yaş aralığında 3 bin kişilik denemesinin ilk verilerini 2021 okul sezonunun açılmasından önce onay alacak şekilde planlamalarını yapıyor.

Oxford Üniversitesi, hem 12-18 yaş arası hem de 6-11 yaş gruplarında yaklaşık 120 kişiyi ön denemeye dahil etmeyi planlarken, ortağı AstraZeneca ise ABD'de daha geniş kapsamlı klinik denemeler uygulamayı planlıyor.