Asker, bürokrasi basın, üniversite vakıflara teslim
POLİTİKA SERVİSİ
Tarikatlar ve cemaatler koalisyonu olan AKP kamuda birçok görevi kendisine yakın olan vakıf ve cemaatlere teslim ediyor. Son günlerde konuşulan SADAT kurucusunun itirafları ve TÜGVA’nın kamuya alımda kendi üyelerini önerdiği iddia edilen belgeler de bunun en somut kanıtı oldu.
Tartışmalar ilk olarak askeri danışmanlık şirketi SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin açıklamalarıyla başladı. Tanrıverdi "15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından SADAT üç yıl boyunca Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi’nin harp okulu mülakatlarında yer aldı" dedi. Milli Savunma Bakanlığı ise bu iddiaları kısmen doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada konuya ilişkin şu ifadeler doğrulandı: “Haberde adı geçen ve SADAT kurucusu olduğu iddia edilen emekli personel Gürcan Onat’a, sadece 2017 ve 2018 yıllarında yapılan askeri öğrenci seçim alımlarında görev verilmiştir. 2019, 2020 ve 2021 yılı askeri öğrenci seçim komisyonlarında ise görev verilmemiştir” açıklamasını yaptı.
İkinci önemli gelişmeyi ise Gazeteci Metin Cihan duyurdu. Cihan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜGVA’nın kamu kurumlarına atanan bürokratlar için kendi üyelerini önerdiğini öne sürdü. Cihan’ın paylaştığı belgelerde atamalar için bazı AKP’li vekillerin ve TÜGVA yöneticilerinin isimlerinin de referans olarak yazıldığı iddia edildi.
TÜGVA gibi Bilal Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen TÜRGEV yöneticileri de birçok kamu kurumunda görev aldı. TÜRGEV Yönetim Kurulu üyelerinden Kübra Güren Yiğitbaşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Yiğitbaşı aynı zamanda Basın İlan Kurumu Genel Kurul (BİK) Üyesi. Yine vakfın yönetim kurulu üyelerinden Murat Şeker bu yılın mart ayından itibaren Türk Hava Yolları’nda yönetim kurulu ve icra komitesi üyesi olarak görev yapmaya başladı. Eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal da TÜRGEV’in yönetim kurulu üyeleri arasında bulunuyor.
TÜRGEV ayrıca bunun yanı sıra yükseköğretim alanında da aktif çalışan bir vakıf. Büyükşehir belediyelerini AKP’nin kaybetmesinin ardından birçok yurdunu kapatmak zorunda kalan vakıf buna rağmen hâlâ bu alanda etkisini sürdürüyor. 32 kentte faaliyet yürüten vakfın sadece İstanbul’da 12 yurdu bulunuyor.
BASIN SETA’DA
Yabancı basın organlarında çalışan gazetecileri fişleyerek gündeme gelen SETA Vakfı ise kamu kurumlarının basın ayağında ve dış politikada oldukça etkin. Muhalefet tarafından “propaganda bakanlığı” olarak tanımlanan Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanlığı görevini yürüten Fahrettin Altun SETA yazarları arasında bulunuyor. Ayrıca Başkan yardımcılarından Çağatay Özdemir de SETA’da faaliyet gösteren isimlerden. TRT’nin Yönetim Kurulu’nda da iki SETA araştırmacısı bulunuyor.
Bu isimler Meryem İlayda Atlas Çetin ve Doç. Dr. Veysel Kurt. SETA’nın gazetecileri fişleyen raporunu hazırlayan isimlerden olan İsmail Çağlar ile SETA yazarlarından olan Mehmed Zahid Sobacı da BİK Genel Kurul Üyesi. Milli İstihbarat Teşikaltı’nda (MİT) 4 yıl basın müşavirliği görevini yürüten Nuh Yılmaz da SETA’nın yazarları arasında yer alıyor. SETA’da daha önce yaptığı çalışmalarla bilinen Ufuk Ulutaş’ın ise İsrail Büyükelçiliği’ne atandığı iddia edilmişti.