Aslan’ın haftası

Soyunma odasına 2-0 geride girmesine rağmen kazanmayı başaran Galatasaray haftanın takımı olurken, haftanın en güzel golünü aynı maçta Olcan Adın attı. Haftanın teknik direktörü 1 puanla ligin dibinden devraldığı Osmanlıspor’un başında çıktığı 5 maçta da mağlubiyet yüzü görmeyen İrfan Buz olurken, kritik zamanlarda sorumluluk alara takımının yükselişine öncülük eden Burak Yılmaz da haftanın oyuncusu olmayı hak etti.

Haftanın açılış karşılaşması Bursa’da oynandı. Maça üst seviyede ilgi gösteren taraftarlar futbolun seyirciyle güzel olduğunu bir kez daha gösterdiler. Günümüz futbol ikliminde futbolu yönetenlerin aksi yönde tüm çabasına rağmen tribünleri dolduran taraftarlar her türlü övgüyü hak ediyor. Coşkulu seyirci önünde fiziksel ve taktiksel mücadelesi fazla, pozisyonu az maçın kazananı penaltıdan attığı golle Fenerbahçe oldu. Futbol ne kadar enteresan bir oyun. Bundan dört hafta önce Aykut Kocaman ortadaki başarısızlığı sahiplenip istifa etmeye çalışmıştı. Kocaman’ın istifasının reddedilmesinin üzerinden sadece 4 hafta geçti ve Kadıköy’de şampiyonluk şarkıları söylenmeye başlandı. Bursaspor belki haftayı puansız kapattı ancak oyuncuları da, taraftarları da tebrik etmek lazım. Geçen seneki enkazdan bir futbol takımı yaratan teknik direktör Le Guen’in de...

Oyun olarak hâlâ eksikleri olan Trabzonspor istediği sonuçları almaya devam ediyor. Burak Yılmaz’ın şapkasından çıkarttığı bir golle devreye önde giren Trabzonspor uzatma dakikalarında bulduğu gollerle farklı galip geldi. Bordo Mavililer kalan iki maçtan 6 puan çıkartabilirse ikinci devreye şampiyonluk yarışının içinde başlayabilir. Genç oyuncu Abdülkadir’in yükselen performansı için de parantez açmak gerekiyor. Maçın skoru Kasımpaşa’nın oynadığı oyunu yansıtmıyor. Ev sahibi takım pozisyon üretemese de genel olarak oyunu kontrol eden taraftı. Goller hep kaptırılan toplardan geldi.

Dört haftadır gol atamayan Yeni Malatyaspor bu hafta gollü bir karşılaşmanın tarafı oldu. Bunun temel sebebi de Göztepe’nin bir duran top organizasyonuyla erken gol bulmasıydı. Böylelikle Erol Bulut’un takımı bu hafta hayatımızdan 90 dakika çalamadı. Göztepe’ye söylenecek söz yok. 15 hafta sonunda son şampiyonla aynı puanı toplamak çaylak bir takım içim muazzam başarı. İzmir temsilcisi SüperLig’e her açıdan renk katıyor.

Yayıncı kuruluş Antalyaspor ile Gençlerbirliği karşılaşmasının ilk yarısından herhangi bir pozisyonu özet görüntülere dahil edebildi mi merak ediyorum. Manu’nun ısrarcılığı ve kişisel yetenekleriyle yarattığı pozisyonda Jailton’un topu boş kaleye göndermesi maçın da seyrini değiştirdi. İkinci yarı golden sonra izleyenlere keyif vermeye başladı. Öyle ki uzatma dakikalarında iki takım da galibiyet sayısını bulabilirdi. Bir takım daha yapacak kadar oyuncusu eksik olan Antalya’nın, içinde bulunduğu durumda rakibine yenilmemesi önemliydi. Gençlerbirliği Ümit Özat ile kıpırdanmaya başladı. Ancak Alkaraların daha fazlasına ihtiyacı var.

Soyunma odasına 2-0 geride girmesine rağmen Akhisar’ı ikinci yarıda bulduğu gollerle 4-2 mağlup eden Galatasaray, 1 hafta aradan sonra liderliği Başakşehir’den geri aldı. Boynuna giyotin ineceği günü beklerken işini yapmak ne kadar mümkünse Igor Tudor’un teknik direktörlük performansı da o kadar. Maçın başında ismi anons edildiğinde Fatih Terim diye bağrılan bir ortamda, geçtiğimiz hafta derbi maçında özgüveni zedelenmiş bir oyuncu topluluğuyla, geriden gelip maç kazanmak kolay iş değil. Akhisar deplasmanda Trabzon’u 6-1 yendikten sonra hiç galip gelemedi. Galatasaray karşısında maça iyi başlamış, 10 kişi kalmasına rağmen farkı ikiye çıkartmayı başarmışlardı. İkinci devre Galatasaray’a bir süre direnebilseler belki maçtan puan alabilirlerdi.

Ligin ilk 14 haftasında lehine penaltı kararı verilmeyen tek takım olan Osmanlı penaltı vuruşlarından attığı gollerle Alanyaspor’u 3-0 mağlup ederek alt sıralardan kurtulma yolunda önemli bir galibiyet aldı. Alanyaspor, Vagner Love’dan yoksun çıktığı üçüncü maçtan da puan alamadı. Üç maçlık mağlubiyet serisi Akdeniz temsilcisini ateş hattına yaklaştırdı. Alanyalı oyuncular ikinci yarıda rakibe baskı kurup pozisyonlar üretse de gününde olan Karcemarskas’ı geçmeyi başaramadılar.

Üç haftadır kaybeden ve alt sıralara gerileyen Sivasspor evinde Başakşehir’i mağlup ederek hem rakibini liderlikten etti hem de yaklaşmaya başladığı ateş hattıyla arasını açtı. Sivasspor’a galibiyeti getiren golü atan Kone, maçın 90. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek kariyerinde ilk kez oyundan atıldı. Avrupa Ligine veda maçının mental ve fiziksel etkilerini üzerinden atamamış görünen Başakşehir, bu mağlubiyetle liderlik koltuğunda sadece bir hafta oturabilmiş oldu. Avrupa defterini kapatan Boz Baykuşlar kalan haftalarda lige daha konsantre olacaklardır.

Şenol Güneş’in Kayseri deplasmanını düşünerek Leipzig karşısında 8 oyuncusunu dinlendirmesine rağmen Beşiktaş neredeyse tüm ikinci yarıyı 10 kişi oynayan rakibine karşı galibiyet sayısını bulmayı başaramadı. Güneş maç sonu röportajında rakibin vakit geçirmeye yönelik davranışlarından şikâyet etse de kendisi de çok iyi biliyor ki şampiyonluk yolu böyle maçları kazanmaktan geçiyor. Bir kişi eksik Kayserispor, Beşiktaş’a ikinci yarıda hemen hemen hiç pozisyon vermedi. Sumudica sadece Umut Bulut’tan bir golcü yaratmayı değil ayrıca geçen sene zar zor ligde kalmayı başaran takımı devre arasına 2 hafta kalmışken son şampiyonla eşit puan toplar seviyeye getirmeyi de başardı.

Haftanın kapanış karşılaşmasında beklentilerin çok gerisinde kalan iki şehir takımı Konyaspor ile Karabükspor karşı karşıya geldi. Stresi yüksek müsabakanın kazananı ev sahibi oldu. 18. dakikada Skubic’in penaltı golüyle öne geçen Konya, maç boyunca bıçak sırtında oynadı. Konyalılara nefes aldıran uzatma dakikalarında Milosevic oldu. Kötü günler geçiren Karabükspor ligin dibine yerleşti. Oynadığı son 7 maçı da kaybeden Batı Karadeniz temsilcisinin işi hiç kolay değil. Zira yakın tarihimizde 15 hafta sonunda 8 ve altında puan toplamış hiçbir takım ligde kalmayı başaramadı.