Kosova'nın başkenti Priştine'de, İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırıma uğrayan yüz binlerce Romana adanmış "Sinti ve Roman Soykırımı" sergisi açıldı.

Kaynak: AA
Auschwitz kampında soykırıma uğrayan Romanlara adanan sergi Kosova'da açıldı

"Roman, Aşkali ve Mısırlıların Sesi" Derneği tarafından Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekleriyle Priştine'deki Ulusal Müze'de düzenlenen serginin açılışına, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Almanya'nın Kosova Büyükelçisi Jörn Rohde ile uluslararası ve yerel kurumların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Kurti, sergi açılışında yaptığı konuşmada, Roman ve Sintilere yönelik soykırımın unutulmaya yüz tuttuğunu ve tarihçilerin onları "Holokost'un unutulmuş kurbanları" olarak tanımladıklarını söyledi.

Nazilerin ve işbirlikçilerinin Avrupa'daki Roman ve Sinti nüfusunun yarısından fazlasını ortadan kaldırdığını belirten Kurti, "Bugün Priştine'de açılışı yapılan bu sergi, Kosova sınırlarının ötesinde bir öneme sahip. Romanlara ve Sintilere yönelik soykırımın asla unutulmaması için ayrıntılı olarak belgelemeye yönelik dünya çapındaki yeni çabaların bir parçasıdır" ifadesini kullandı.