Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bugün AstraZeneca aşısının ‘kanda pıhtılaşmaya’ yol açtığına dair iddialara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. EMA, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” dedi.

Avrupa İlaç Ajansı'ndan yeni 'AstraZeneca' açıklaması: Faydası zararından çok daha ağır basıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), günlerdir tartışmalara yol açan AstraZeneca aşısının ‘kanda pıhtılaşmaya’ sebep olduğuna ilişkin iddialar üzerine başlatılan incelemelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

EMA, bildirilen kan pıhtılaşmaları vakaları ve düşük kan trombositlerinin kombinasyonunun çok nadir olduğunu ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydalarının yan etki risklerinden çok daha ağır bastığını belirtti.

Bildirilen vakaların çoğunun, aşılamadan sonraki iki hafta içinde 60 yaşın altındaki kadınlarda meydana geldiğini belirten EMA, yaş ve cinsiyetin bu nadir reaksiyonlar için belirleyici faktörler olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.

'YAN ETKİLERİNİN KEŞFEDİLMESİ SÜRVEYANS SİSTEMİNİN İYİ ÇALIŞTIĞINI GÖSTERİR'

Toplantı sırasında konuşan EMA Yönetici Direktörü Emer Cooke, “Hem aşılanmış kişilerin hem de sağlık uzmanlarının bu olağandışı kan pıhtılaşma bozukluklarının belirti ve semptomlarının farkında olmaları önemlidir, böylece olası riskleri en aza indirmek için hızlı bir şekilde tespit edilebilirler. Yan etkinin keşfedilmiş olması, aşının sürveyans (hastalığın gelişim takibi) sisteminin iyi çalıştığını gösterir” dedi.

Cooke'un EMA toplantısında söyledikleri şu şekilde:

"Hem aşılanmış kişilerin hem de sağlık uzmanlarının bu olağandışı kan pıhtılaşma bozukluklarının belirti ve semptomlarının farkında olmaları önemlidir, böylece olası riskleri en aza indirmek için hızlı bir şekilde tespit edilebilirler.

Tüm onaylı Covid-19 aşılarının hem etkililiği hem de güvenliğine ilişkin mevcut bilimsel kanıtları izlemeye devam edeceğiz ve gerekirse bilim ve sağlam kanıtlar temelinde daha fazla tavsiyede bulunacağız.

Bu vaka, büyük ölçekli aşılama kampanyalarının ortaya çıkardığı zorluklardan birini açıkça göstermektedir. Milyonlarca insan bu aşıları aldığında, klinik deneyler sırasında tespit edilemeyen çok nadir olaylar meydana gelebilir.

Aşı olduktan sonra ilaç uygulamasında karşılaşılan sorunların takibi, bu riskleri ve bunların aşının fayda risk profili üzerindeki etkilerini hızlı bir şekilde tespit etmemize ve analiz etmemize yardımcı olmaktır"

"FAYDALAR RİSKLERDEN AĞIR BASIYOR"

EMA veri analizi başkanı Dr.Peter Arlett de faydaların yan etkilerden daha fazla olduğunu vurgulayarak, "Belirtildiği gibi, Covid-19 AB genelinde her gün binlerce ölüme neden oluyor. Avrupa Birliği'nde onaylanmış bir dizi aşıya sahibiz, bunların hepsi ciddi hastalıkları önlemede etkilidir ve ölümleri önlemede de son derece başarılıdır. AstraZeneca aşısının uygulanması durumunda, şimdi çok nadir bir yan etki belirledik. Ve bunu aşının genel faydaları bağlamına koyarsak, faydalar risklerden ağır basar" sözlerini kullandı.

EMA: 86 KAN PIHTILAŞMASI VAKASI İNCELEDİK

EMA'nın güvenlik komitesi, 18'i ölümcül olmak üzere toplamda 86 ‘kan pıhtılaşması’ vakasını inceledi. 4 Nisan itibarıyla Oxford/AstraZeneca aşısı ile aşılanan 34 milyon kişide toplam 222 kan pıhtısı vakası bildirildi. İngiltere'nin İlaç ve Denetleme Kurumu MHRA ise Oxford/AstraZeneca aşısından sonra bildirilen 79 kan pıhtılaşması vakası olduğunu bunların da 19'unun hayatını kaybettiğini duyurdu. Pıhtılaşma vakaların 51'i kadın ve 18 ila 79 yaşları arasındakiler ise 28 erkek olarak kayıtlara geçti.