Kaynak: AA
Avustralya'da koalalara enfeksiyona karşı aşılama

Avustralya'da bilim insanları, klamidya enfeksiyonunun yol açtığı hastalığı engellemek için Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin kuzey bölgelerinde yaşayan 50 civarında koalayı aşılıyor.

Koalalarda körlük, kısırlık ve ölüme sebep olan klamidya enfeksiyonunun yol açtığı ve cinsel yolla yayılan bir hastalığı engellemek için NSW eyaletinin kuzey bölgesinde 50 civarındaki koalanın yakalanıp aşılanması hedefleniyor.

Aşılama faaliyetleri, devlet onaylı bir saha programı çerçevesinde NSW'nin Kuzey Nehirleri bölgesinde yürütülüyor.

Associated Press'e (AP) konuşan Sunshine Coast Üniversitesi'nden mikrobiyolog Samuel Phillips, söz konusu enfeksiyonun, koalaların beslenme alanları olan ağaçlara tırmanmalarını ve vahşi hayvanlardan kaçmalarını engelleyen, dişilerinde ise kısırlığa sebep olan bir hastalığa yol açtığını bildirdi.

Tek dozluk aşının geliştirilmesinde de katkıları olan Philips, koalaları sağlık kontrolünden sonra aşıladıklarını ve beklenmedik bir yan etkinin ortaya çıkma ihtimaline karşı 24 saat gözlem altında tuttuklarını anlattı.

Philips, aşılanan koalaların pembe boyayla işaretlenerek tekrar doğaya bırakıldığını kaydetti.

Sydney Üniversitesi'nden Mathew Crowther de açıklamasında, 2008 yılında, Yeni Güney Galler'in söz konusu bölgesindeki koalaların sadece yüzde 10'unda klamidya enfeksiyonu bulunduğunu, şimdi ise enfekte olmuş koala sayısının yüzde 80'e ulaştığını ifade etti.