AYM, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

Kaynak: Haber Merkezi
AYM'den Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için bir kez daha hak ihlali kararı verdi. Karar, 3'e karşı 12 oyla alındı.

AYM, Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine, mahkumiyet kararının infazının durdurulması ve Atalay'ın tahliyesi için kararın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmesine de oybirliğiyle hükmetti.

Atalay'ın bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine de oybirliğiyle karar verilirken Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine ise 9'a karşı 3 oyla karar verildi. 

KARŞI OY SAYISI 5'TEN 3'E DÜŞTÜ

AYM, 25 Ekim'de de Can Atalay'ın seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. 9'a karşı 5 oyla alınan kararın ardından tahliyesi beklenen Can Atalay hakkındaki bu karar mahkeme tarafından uygulanmamıştı. Bu seferki oylamada karşı oy sayısı 5'ten 3'e düştü. 

MAHKEME, İLK KARARI UYGULAMAMIŞTI

Mahkeme, Atalay'ı tahliye etmezken dosyayı yeniden Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay ise Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuş, yaptığı basın açıklamasıyla da TBMM'den Can Atalay'ın vekilliğini düşürmesini istemişti.

Bunun üzerine Atalay'ın avukatları ikinci kez AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. 13 Aralık'ta toplanan AYM, dosyayı Genel Kurul'a sevk etmişti. AYM, bugün kararını açıkladı. 

ÖZGÜR ÖZEL: ATALAY'IN TAHLİYESİ ANAYASA'NIN GEREĞİDİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de kararla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Atalay'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirten Özel, "Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz" dedi.

DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARINDAN MESAJ

DEM Parti Eş Genel Başkanları da Can Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini belirttiler.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tuncer Bakırhan, "AYM-Yargıtay tartışmasıyla Can Atalay’ın özgürlüğüne el konamaz! AYM’nin kararını krizler üretme ve hukuku gasp etme lütfu haline getirmek isteyenlere karşı hukukun üstünlüğünü, adaleti savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tülay Hatimoğulları ise "Hatay halkının iradesini gasp etmekten vazgeçin, AYM kararını uygulayın! #CanAtalay 1 dk bile cezaevinde kalmamalıdır! Can Atalay derhal serbest bırakılsın!" dedi.