BirGün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede “Devlet kendi işçisine brüt ve çıplak olarak 21.750 TL asgari ücret ödüyor. Temmuz’da brüt 25 bin olacak. Özel sektör için brüt asgari ücret halen 10.008 TL. Devlette ve özel sektörde farklı asgari ücret, eşitlik ilkesine aykırı değil mi?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Aziz Çelik: Devlette ve özel sektörde farklı asgari ücret eşitlik ilkesine aykırı değil mi?
Fotoğraf: AA

BirGün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücrete ilişkin Twitter hesabı üzerinden bir değerlendirmede bulundu. 

Devlet çalışanları ve özel sektör çalışanları arasında farklı bir asgari ücret değerlendirmesinin doğru olmadığını belirten Çelik, "Devlette ve özel sektörde farklı asgari ücret eşitlik ilkesine aykırı değil mi?" diye sordu.

500 dolar asgari ücret hedefinin yanıltıcı olduğunu kaydeden Çelik, söz konusu ücretin bazı Doğu Avrupa ülkelerinin asgari ücret düzeyi olduğunun altını çizdi. 

Asgari ücret tartışmalarının ortalama ücret ile birlikte tartışılması gerektiğini kaydeden Çelik, "Ücretleri makul düzeyde artırarak asgari ücretin kapsamının daralmasını sağlayın" ifadesini kullandı. Çelik, sendikalaşmanın ve toplu pazarlık kapsamının artması gerektiğini kaydetti.

Aziz Çelik paylaşımında şunları kaydetti:

“Devlet kendi işçisine brüt ve çıplak olarak 21.750 TL asgari ücret ödüyor. Temmuz’da brüt 25 bin olacak. Özel sektör için brüt asgari ücret halen 10.008 TL. Devlette ve özel sektörde farklı asgari ücret eşitlik ilkesine aykırı değil mi?"

"500 DOLARLIK ORTALAMA ÜCRET ÇOK DÜŞÜKTÜR"

"Asgari ücret pazarlığı yürüten sendikacılar bu yaman çelişkiyi nasıl izah edecek? “Devletteki işçinin sendikası var” demek mazeret değil. Asgari ücret masasında da hem devlet hem de sendika var! Devlet ve sendika birlikte asgari ücrette eşitliği sağlayamıyor mu? 500 dolar asgari” ücret hedefi yanıltıcı bir tartışmadır. 500 dolar bazı doğu Avrupa ülkeleri düzeyindeki asgari ücrettir. Öte yandan konuşulan asgari ücret değil ortalama ücrettir! Asgari ücret civarı ücret alanlar işçilerin yaklaşık yüzde 50’sidir. Ya diğer ücretleri makul düzeyde artırarak asgari ücretin kapsamının daralmasını sağlayın -Bunun yolu sendikalaşmanın ve toplu pazarlık kapsamının artmasıdır- Ya da eğer bu asgari ücret düzeni (ortalama ücret) devam edecekse 500 dolarlık ortalama ücret çok düşüktür!"