Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un siluetiyle özdeşleşmiş ve Eylül 2021’den bu yana restorasyon çalışmalarının devam ettiği Kız Kulesi’nin mayıs ayının ilk haftasında açılacağını belirtti.

Bakan Ersoy duyurdu: Kız Kulesi mayısın ilk haftasında açılacak
Fotoğraf: DHA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

AA'nın aktardığına göre, Ersoy, tarihi Kız Kulesi'nin mayısın ilk haftasında açılacağını belirterek “Bu çalışmayla yapının, sadece üstünün değil alt tarafında, platformun altında, deniz tarafındaki eksiklikleri de fark edildi. Bununla ilgili sağlamlaştırma, güçlendirme çalışmaları doğru bir şekilde tamamlanıyor” dedi.

Platformun etrafında bir kazıklama çalışmasının olduğunu ifade eden Ersoy, “Aslında şu anda sürecin iki ay gecikmesindeki ana sebep de bu depreme karşı alınması gereken ekstra önlemler. Ada diye gördüğümüz platformun etrafının tamamının kazıklanması. Bu kazıklar çakıldıktan sonra da platformla kazıkların birbirine çelik konstrüksiyonlarla bağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Üzerinin kapatıldıktan sonra hazır hale getirileceğini kaydeden Ersoy, “Özellikle hem kazıkların olduğu noktada hem binaya yakın noktalarda boşluklar bırakılıyor. Onlar da kauçuk izolatörlerle araları doldurularak depreme karşı üç ayrı yapının da bağımsız çalışması sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

“KULE-MÜZE ŞEKLİNDE HİZMETE GİRECEK”

Tarihi yapının kule-müze şeklinde hizmete gireceğini söyleyen Ersoy, “Başta Türk ziyaretçiler olmak üzere dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin kullanımına açık hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Kuleye ilişkin “dokümantasyonu en sağlam” dönemin 2’nci Mahmut dönemi olduğunu bildiren Ersoy, “Bizim görmeye alışık olduğumuz yüzü aslında olmaması gereken yüzü. Şimdi orijinal resimlerindeki 2’nci Mahmut dönemindeki orijinal haline döndürüldü” dedi.

KIZ KULESİ'NDE YAPILAN ONARIM ÇALIŞMALARI

Tarihte Kız Kulesi ilk olarak 1453 yılında İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından tahkim edildi. 1509'da meydana gelen ve "küçük kıyamet" olarak anılan depremde de Kız Kulesi hasar gördü ve onarımı Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleştirildi. 1690'da da yaşanan deprem sonrası kulede tamir ve onarım yapıldı.

Kulede 1721'de fener inşa edildi. Fenerde yağ kandilinin rüzgarın etkisiyle birlikte tutuşmasından sonra çıkan yangında ahşap yapı yandı. 1725'te şehrin baş mimarı Damat İbrahim Paşa kapsamlı bir onarım gerçekleştirdi.

1774-1776 ila 1779-1803 yıllarında da çeşitli bakım ve restorasyonlardan geçen kule, Osmanlı döneminde en büyük onarımını II. Mahmud 1832-1833 yıllarında gerçekleştirdi. 1920-1932 yıllarında ise kulede otomatik ışık sistemine geçildi.

İkinci Dünya Savaşı döneminde kulede yenileme çalışmaları yapıldı. Kulenin çürüyen ahşap kısımları tamir edildi. Bazı bölümler betonarmeye çevrildi. 1943'te kulenin çevresine büyük kayalar eklenerek kulenin kayması önlendi. 1965'te ise binadaki sarnıç tadilatlar sonrası betonarme dökümlere kapatıldı.

Kulede 1999-2000 yıllarında da 1944 onarımıyla yapılan tüm ilaveler söküldü. Bu söküm sonrasında yapının yıllarca kapalı kalmış mimari özelliklerinin bir kısmı açığa çıkarıldı. Marmara depremi sonrasında da kule çelik kuşakla güçlendirildi.

Özgün malzeme olarak ahşap kullanılan kulede, farklı statik hesaplara göre kullanılan çimento, beton ve inşaat demiri gibi malzemelerin uygun olmadığı öne sürülmüştü.