Milli Eğitim Bakanı Tekin'in fahiş özel okul ücretleri ile ilgili açıklamasına tepki gösteren CHP'li Özçağdaş, Bakan'ın uzaktan konuyu takip eden bir vatandaş gibi davrandığını söyledi. Özçağdaş, "Çözüm üretmek için adım atmak yerine kurumları uyarmakla yetinecekse istifa ederek konuyu huzur içerisinde uzaktan takip etmeyi sürdürebilir" diye konuştu.

Kaynak: AA
Bakan Tekin'in "özel okul" açıklaması tepki çekti: İstifa çağrısı
Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, özel okul ücretlerindeki artışa ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i eleştirdi.

Özçağdaş, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 1,4 milyon öğrencinin eğitim aldığı özel okullarda son yapılan zam oranlarıyla Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nce belirlenen yüzde 56,89'luk tavan zammın birçok kurumda aşıldığını belirtti.

Yüzde 150'den yüzde 300'e varan fahiş zamların söz konusu olduğuna işaret eden Özçağdaş, Bakan Tekin'e istifa çağrısı yaparak şunları kaydetti:

"Yönetmeliğe göre, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken geçmiş yıl ilan edilen ücrete bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE/2+5 oranından fazla artış yapılamaz. Ancak Bakanlığın belirleme yetkisi bulunmadığından ilk defa kayıt yaptıracaklar için ücretler okulların inisiyatifine bırakılmış durumda. Üstelik özel okullarda bu yıl en fazla yüzde 56,89 oranında artış yapılabilecek olmasına rağmen, farklı kalemlerin eklenmesi ile ara sınıflarda da yüksek zam oranları ortaya çıktı. Sayın Tekin bir Milli Eğitim Bakanı gibi değil, uzaktan konuyu takip eden bir vatandaş gibi davranarak, yetkilerine uygun olmayan bir tavır içerisinde hareket etmektedir. Kendisi konuya yönelik bir çözüm üretmek için adım atmak yerine kurumları uyarmakla yetinecekse istifa ederek konuyu huzur içerisinde uzaktan takip etmeyi sürdürebilir."

YUSUF TEKİN NE DEMİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanı Tekin, özel okul ücretlerine ilişkin açıklama yapmış, mevcut yönetmeliğe göre, ara sınıflar için özel okulların fiyatlarını belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğunu ancak başlangıç sınıflarıyla ilgili fiyat belirleme yetkilerinin özel okullarda olduğunu iade etmişti. 

Özel okul yetkililerine seslenen Tekin, "Onlardan talebim, beklentim de paydaş olmanın bilinciyle toplumda rahatsızlık yaratmayacak bir eğitim öğretim süreci oluştururlarsa mutlu oluruz" ifadelerini kullanmıştı.