Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İMECE uydumuzun yerlilik oranı 50 değil, yüzde 90’a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE’nin içerisindeki ekipmanlarını da yerli ve milli olarak ürettik" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Bakan Varank: Uydumuz yüzde 90 yerli
FOTOĞRAF: DHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent'te, Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezi'nin açılışına katıldı.

Türk oyun sektörünün de aldığı yatırımlar ve gerçekleşen satın almalarla dünyada ön plana çıktığını belirten Varank, "Türkiye'de oyun pazarının büyüklüğü 1,2 milyar dolara yükselirken; dijital oyuncu sayısı 42 milyona ulaştı. Sadece son 5 yılda ülkemizde oyun alanında 800'e yakın start-up kuruldu. Türkiye'de geliştirilen oyunlar dünyanın en çok hasılat yapan oyunları arasına girmeye başladı” dedi.

Muhalefeti teknoloji vaatleri üzerinden eleştiren Varank, "Bu metne baktığınızda bırakın yeni politika ve proje önerilerini, daha ülkemizde şimdiye kadar neler yapılmış, Türkiye’nin gerçek fotoğrafı nedir bunu bile göremediklerini anlıyoruz. ‘Türkiye’nin uydu geliştirme çalışmalarını hızlandıracak, bu alandaki teknolojilerin yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız’ diyorlar. Onlar söyleye dursun, biz cumartesi günü Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yerli ve milli yer gözlem uydusunu başarıyla uzaya fırlattık. Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti. Şimdi 97 dakikada bir, günde 14 kez, dünyanın etrafında dönüyor. İMECE uydumuzun yerlilik oranı 50 değil, yüzde 90’a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE’nin içerisindeki ekipmanlarını da yerli ve milli olarak ürettik" diye konuştu.

Bakan Varank’ın konuşmasının ardından, teknoloji merkezlerinin açılışını temsilen kurdele kesildi.