Türkiye'deki 'güvenlik tehdidi' gerekçesiyle İstanbul'daki konsolosluklarının çalışmalarına ara veren Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de bulunduğu 9 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçilere söz konusu kararlara ilişkin tepki ve taleplerin aktarıldığı öğrenildi.

9 ülkenin Ankara büyükelçileri ve temsilcileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Türkiye'ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve/veya bu çerçevede Türkiye'deki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere 9 ülkenin Ankara büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve/veya bu çerçevede Türkiye'deki bazı diplomatik ve konsüler temsilciklerini geçici olarak kapatan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirtti.

Konuya ilişkin Ankara'nın tepkisi aktarılarak, Türkiye'de bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığının altı çizildi.

TÜRK GÜVENLİK BİRİMLERİYLE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPILDI

Ayrıca bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve dost ve müttefik ülkelerden Türk güvenlik birimleriyle işbirliği beklendiği ifade edildi.

İlerleyen saatlerde Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada da söz konusu kapatma kararlarına ilişkin tepkilerin iletildiği aktarıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Ülkemize yönelik olarak güvenlik uyarısı yayınlayan ve/veya bu çerçevede ülkemizdeki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri bugün (2 Şubat) Bakanlığımıza çağırılmıştır. Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır. Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir."

NE OLMUŞTU?

İsveç'te, 21 Ocak'ta ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmış, söz konusu eylem Ankara'nın sert tepkisini çekmişti. Olayın ardından İstanbul'daki İsveç Büyükelçiliği önünde de protesto gösterisi yapılmıştı.

Eylemi büyük tepki çeken Paludan'a destek vermek isteyen Hollandalı ırkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.

Art arda yapılan eylemler ve sert tepkiler üzerine olabilecek herhangi bir saldırı tehdidine karşı önlem almak istediklerini bildiren Hollanda, Fransa, İsviçre, İngiltere ve Almanya İstanbul'daki konsolosluk binalarının 'artan güvenlik tehdidini' gerekçe göstererek kapatmıştı.

27 Ocak’ta ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına olası “terör” eylemlerine karşı uyarılarda bulunmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “İstanbul’daki kiliseler, sinagoglar, büyükelçilikler/konsolosluklar ve diğer yerlere yönelik terör saldırısı tehdidi bulunmaktadır” denilmişti.

Son olarak Pierre Loti Fransız Lisesi'nin Beyoğlu yerleşkesi de güvenlik gerekçesiyle geçici olarak eğitime ara vermişti.

(AA)