Yeni bakanlar bugün itibarıyla görevlerini devralmaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreniyle görevi Mustafa Varank'tan devraldı. Bakan Kacır, Mustafa Varank'a teşekkür ederken "Çıta çok yüksek, bunun farkındayız, bilincindeyiz" diye konuştu. İkinci törende konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Türkiye'nin rasyonel bir sürece dönme dışında seçeneği kalmamıştır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Bakanlıklarda devir teslim törenleri başladı: Şimşek'ten ilk ekonomi mesajı
Fotoğraf: AA

Seçimlerden sonra merakla beklenen yeni kabinenin dün itibarıyla belli olmasının ardından bakanlıklarda devir teslim törenleri başladı. İlk tören Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda gerçekleşti.

Devir teslim töreninde konuşan Mustafa Varank şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye Yüzyılı'nın kabinesini dün kamuoyuyla paylaştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde bizlere görev vermiş olması ve 5 yıl boyunca bu görevi sürdürmemize, ona yol arkadaşlığa yapmamıza vesile olduğu için müteşekkiriz. Beraberce Türkiye'ye hizmet etmeye çalıştık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini 5 yıl boyunca layıkıyla yapmaya çalıştık. 

Bu görevler geçici. Bu bir takım çalışması. Bu yolda bize destek olan bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah Fatih bey aynı şuur, aynı sorumlulukla görevi yerine getirmeye devam edecek. Buradaki tecrübesini başka bir görevli, bakanlık koltuğuyla devam ettirecek. Ben işi layıkıyla yapacağına inanıyorum.

Aziz Türk milletinden haklarını helal etmelerini istiyoruz. Eksiğimiz olur ama asla kötü niyetle hareket etmedik."

Fotoğraf: AA

BAKAN KACIR: ÇITA ÇOK YÜKSEK, FARKINDAYIZ

Varank'ın ardından sözü alan Bakan Kacır'ın konuşmasından satır başları ise şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanlarıma şükranlarımı arz etmek istiyorum. Çok değerli bakanımıza ortaya koyduğu liderlik ve bizlere yaptığı ağabeylik için ayrıca şükranlarımı sunmak istiyorum.

Yöneticilik çok kişiye nasip olur ama bunların bazılarına büyük işler yapmak nasip olur. Sayın bakanım siz geçtiğimiz 5 yıl boyunca ortaya koyduğunuz emekle bütün bunları Allah'ın izniyle elde ettiniz, milletimizin sevgisini kazandınız. Bizlere de örnek bir bakanlık dönemi geçirdiniz. Sizinle yol arkadaşı olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.

Togg 60 yıllık bir rüya, sizlerin öncülüğünde gerçekleşti. Uzaya İMECE'yi yine bu dönemde gönderdik. KOSGEB'in en kapsamlı programlarını bu dönemde başlattık. Dünyanın en büyük teknoloji festivallerini, TEKNOFEST'leri bu dönemde gerçekleştirdik. Bunları şunun için saydım sayın bakanım, çıta çok yüksek, bunun farkındayız, bilincindeyiz. Biz yine beraber olacağız, bunun ümidindeyim. Allah bizleri aziz milletimize mahcup etmesin.

NEBATİ: HİÇBİR ZORLUK KARŞISINDA ASLA YILMADIM

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek de, bakanlıkta düzenlenen törenle görevi Nureddin Nebati'den devraldı.

Nureddin Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühleriyle devraldığım Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunu Sayın Mehmet Şimşek’e devretmek üzere buradayız. Ülkemiz ve dünya açısından kritik bir dönemde bana güven duyarak bu makamı teslim eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum.

Kutlu bir emanet olarak gördüğüm bu görevi en iyi şekilde yerine getirebilmek için hiçbir zorluk karşısında asla yılmadan ve birbirinden değerli mesai arkadaşlarımla birlikte çalışarak sürdürdüm. Attığımız her adım milletimizin ortak menfaatleri doğrultusunda ve bu makamın getirdiği sorumluluk duygusu ile atılmış adımlardır. Tam bağımsız, güçlü ve büyük Türkiye inancı ile ilerlerken bizim için önemlisi milletimizle yan yana verdiğimiz bu mücadeleye bir vazife bilinciyle yaklaşarak ve en ufak bir gaflete düşmeden aralıksız hizmete devam etmektir. Aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bu kutlu yolculukta görev aldığımız her vazife milletimize hizmet sevdasıyla sürdürdüğümüz görevler olmuştur. Yüreği Türkiye Yüzyılı sevdasıyla çarpan bir kardeşiniz olarak görev aldığım makamlarda yer almama nasip eden Rabbime hamdediyorum."

ŞİMŞEK: ENFLASYONLA MÜCADELE TEMEL HEDEFİMİZ OLACAK

Bakan Mehmet Şimşek'in konuşmasından satır başları ise şöyle:

"Küresel zorlukların devam ettiği ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen deprem felaketinin yaşandığı son 1,5 yıllık dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini büyük fedakarlık içinde ifa eden Sayın Nebati'ye teşekkür ediyorum. Değerli bakanımızı tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkemiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir sürece dönme dışında seçeneği kalmamıştır.

Yapısal reformlarla, Merkez Bankası'na enflasyonla mücadelede destek olmak temel hedefimiz olacaktır.

Attığımız her adım, attığımız her karar ülkemize duyulan güveni ve istikrarı güçlendirmeye devam etmesi önem arz etmektedir. Bugün sayın bakanımızdan devraldığımız bu bayrağı inşallah daha da yukarılara çıkarmak için geceli gündüzlü çalışacağız. İnşallah hep birlikte bu süreçten alnımız açık çıkacağız."

MEHMET ÖZHASEKİ GÖREVİ DEVRALDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, görevi törenle Murat Kurum'dan devralıyor. 

Murat Kurum'un açıklamaları şöyle: 

"Çalışma arkadaşlarımıza, partimize çok teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü milletimize ediyorum. En sıkıntılı süreçte sıkıntılarını unutup bize destek oldular. Şimdi Türkiye Yüzyılımızın ilk kabinesinde emaneti bırakıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de başarılı işlere bakanlığımız devam edecektir."

ÖZHASEKİ: TÜM PLANLARI DEPREM GERÇEKLİĞİNE GÖRE YAPMALIYIZ 

Özhaseki'nin açıklamaları ise şöyle: 

"Bugün bu devir teslim töreninin ülkemiz için güzel sonuçlar doyurmasını Allah'tan niyaz ediyorum. 5 yıl kadar öncebu odada bu koltukta bu makamda değerli kardeşime bu görevi devralmıştım. O güne kadar elimizden geleni yapmanın huzuru içinde ayrılmıştık. Süreç içerisinde de değerli bakanımı hep çalışırken gayret ederken gördüm. Teslim aldığı bayrağı ileriye doğru taşırken gördük bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra kendi özel hayatında ve daha sonra sürecek olan siyasi hayatında da başarılar diliyorum. Gerçi genç kardeşim, 5 yıl sonra kendisine yeniden devredebilirim.

Ülkemiz deprem ülkesi bu gerçeklikten hareket ederek tüm planlarımızı ona göre yapmalıyız. Son 100 yılda Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde 6'nın üzerinde şiddetle vuku bulan yani yıkıcı teshiri olarak bir şiddetle devam eden sayısı 60'ın üzerinde. Ölen insan sayımız 130-140 bine yakın. Yüz milyonlarca dolar zararımız var. Eğer bu konuda biz de hazırlıklı olabilirsek ileriye doğru doğru adımlar atabilirsek ülkemizi sıkıntılardan bu belalardan kurtarırız."

SOYLU GÖREVİ DEVRETTİ

Yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, görevi törenle Süleyman Soylu’dan devraldı.

Törende konuşan Yerlikaya, "Sayın bakanım bu görevi sizden devralmak benim için büyük bir onur. Kutsal vatan toprağımızın her bir karışı sahil kıyı şeritlerimizin tamamı bize emanettir. Temel referanslarımız hukuk ve insan haklarıdır. Ve bundan asla taviz vermeyeceğiz. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Terör, düzensiz göç ve suçlarla mücadelemiz devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Soylu, Yerlikaya’ya kalem hediye etti. 

Yapılan devir teslimle birlikte çok tartışılan Süleyman Soylu dönemi sona ermiş oldu.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yapılan devir teslim töreni ile görevi Mahmut Özer'den devraldı.

Göreve veda eden Mahmut Özer şunları söyledi:

"Bakan yardımcılarıma, genel müdürlerime, okul müdürlerime ve idari tüm personelimize birlikte yol yürüdüğümüz için şükranlarımı sunuyorum. Tek duam vardı bakanlığa başlarken, girdiğim gibi çıkabilmek. Allahmıza hamd ediyorum duamı kabul ettiği için. Yusuf hocamın bakanlığını tebrik ediyorum."

Görevi devralan Yusuf Tekin ise, "Bundan yaklaşık 5 yıla yakın bir süre önce aranızdan ayrılmıştık. Birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlarla yine burada bulunmaktan çok mutluyum. Türkiye'deki maarif mücadelesi sadece bakanlık bürokratı olarak yürütülecek bir mücadele değil. Dışarıdan katkı yapmak da çok önemli bir iş. Bizi bu göreve layık gören Sayın Cumhurbaşkanımıza bizleri bu göreve layık gördüğü için şükranlarımı sunuyorum. Onun bize vereceği destek ve katkılarla çok güzel şeyler yapacağız. 2018'den bu yana Türkiye'de pek çok şey değişti. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağını iddia ediyoruz. Üzerimize düşen ne varsa, sorumluluktan kaçmadan devam yapacağız" diye konuştu.

ADALET BAKANLIĞI'NI DEVRALAN TUNÇ: ANAYASA İÇİN UZLAŞMA SAĞLANMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ

Adalet Bakanlığı'na getirilen Yılmaz Tunç, bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreni ile görevini Bekir Bozdağ’dan devraldı.

Bekir Bozdağ, yaptığı açıklama şunları söyledi: 

"Yaptıklarımız kayıttadır, ortadadır. Milletimizin, devletimizin şahitliğindedir. Bugün görevi gönül rahatlığıyla Yılmaz Tunç kardeşime emanet ediyorum. Meclisimizde ortaya koyduğu başarıyla, partimiz içinde ortaya koyduğu başarıyla, hizmetlerle zaten adalet politikalarınının görünmez yardımcılarındandı. Bugüne kadar biz bakan-bakan yardımcısı ilişkisi ile çalıştık. Bakanlıkta olup bitenlere vakıftır. Politikaları etkin şekilde uygulayacaktır." 

Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yeni Anayasa çalışmalarını başlatacaklarını söyledi. 

Yılmaz Tunç, şunları söyledi: 

"Seçim süreci boyunca bizleri destekleyen aziz milletimize çok teşekkür ediyorum. 21 yıldan bu yana yönetim ve siyaset anlayışımızın temelinde hep adalet vardı, adaletin temelinde de insan vardı. Hukuk devletinin tahkimi yolunda önemli reformalara imza attık. Sessiz devrim denilebilecek işlere imza attık. Çok önemli mevzuat değişikliklerini milletimiz için hayata geçirdik. Önemli Anayasa değişikliklerini hayata geçirmiştik. Şimdi sivil Anayasa için uzlaşmanın sağlanması en büyük temennimiz olacaktır."

Fotoğraf: İHA

ÖMER BOLAT, GÖREVİNİ MEHMET MUŞ'TAN DEVRALDI

Ticaret Bakanı olarak atanan Ömer Bolat, görevi Mehmet Muş’tan devraldı.

Törende açıklamalarda bulunan Muş şunları söyledi:

"İki yıl boyunca 27’nci dönem TBMM milletvekillerine buradan teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten ihtiyaç duyduğumuz yasal düzenlemelerde parlamentomuz bize destek verdi. Bundan sonra Bakanlığımızın ihtiyaç duyacağı yasal düzenlemelerde biz de parlamentonun üyesi olarak gerekli desteği vermeye çalışacağız."

Yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise şöyle konuştu:

"Ticaret Bakanlığı görevi, cumhurbaşkanımız tarafından şahsıma tebdi edildi. Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti hükümetleri büyük başarılara imza atıldı. Mehmet Muşla AK Parti MKYK’da aynı dönemde görev yaptık. İhracatımızın 36 milyar dolardan 255 milyar dolara yükselmesinde hepsinin katkısı büyük. Seçim bitti, artık Türkiye Yüzyılı başladı. Her şey halkımız için diyoruz. Var olan sorunları hep birlikte çözeceğiz. Hizmetler ihracatımızın da önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Aşırı fiyat artışlarını ortadan kaldırmayı hedefleyeceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak önceliğimizdir."

Fotoğraf: AA

YUMAKLI: ORMAN VE SU VARLIĞIMIZIN KORUNMASININ ZORUNLU OLDUĞUNU GÖRDÜK

Tarım ve Orman Bakanlığı görevini Vahit Kirişci'den devralan İbrahim Yumaklı, şunları söyledi:

"Bizler de bu döneme tarım ve orman perspektifinden baktığımızda hem tarımsal üretimde hem de girdilerin tedarikinde ezberlerin bozulduğunu gördük ve yaşadık. Orman ve su varlığımızın korunması ile ilgili farklı ve yeni çalışmaların yapılmasının zorunlu olduğunu da gördük. Bu, yapısal bir dönüşüm için kaçınılmaz süreci getirdi. Bizler bu yapısal dönüşümü üretime gönül vermiş çiftçilerimizle tamamlayacağız. Yol haritamız bellidir. Önümüzdeki dönemde üretimden tüketime her aşama için planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz."

"Gıda arz güvenliğinin sağlanmasını temel alıyoruz. Yeni dönemde gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir risklere karşı dayanıklı ve güçlü bir yapıya kavuşması için her türlü tedbiri alırken tüketicinin de güvenilir gıdaya makul fiyatlarla erişebilmesi konusuna yoğunlaşacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemde halihazırda mevcut tarım politikamızı, üreticilerimizin güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin korunması prensibi çerçevesinde şekillendireceğiz. Tarladan sofraya tüm süreçler bizim odak noktamızı oluşturacak. Yeni dönemde elbette ki göz ardı etmememiz gereken başka bir husus da verimlilik ve kalite olacak. Tarımı milli güvenliğin bir parçası olarak değerlendirdik. Vizyonumuzu ve politikalarımızı da bu bilinçle oluşturuyoruz."

Vahit Kirişci ise  "GÜBRETAŞ'ta kendileri genel müdür, biz de yönetim kurulu üyesiydik. O zamandan beri tanıdığım, güvendiğim ve beğendiğim bir kardeşim. Burada da başarılı olacağına yürekten inanıyorum çünkü ciddi bir mesafe katedildi. Zihinsel olarak da bundan sonraki sürece kendini hazırlamış yetkin bir ekip halihazırda var. Allah'ın izniyle, bundan sonraki süreçte eksik işlerimizi tamamlayarak 29 Ekim 2023 itibarıyla yeni bir yüzyıla başlayacağız. Bu yüzyıla bizi adım adım taşıyacak olan kabinenin yeni üyelerinin tamamının inşallah muvaffak olacaklarına ve bizi hızla muasır medeniyetin çok üzerine çıkaracak bir süreci kabine üyeleri olarak yaşatacaklarına, tarım ve orman kanadında da Bakan'ımızın bu hizmetleri noksansız yerine getireceğine yürekten inanıyorum. Her türlü kötü insanların şerrinden Rabb'im ülkemizi, milletimizi ve Bakanlığımızı muhafaza eylesin" ifadelerini kullandı.