Haftaya damgayı lig liderini 5-1 mağlup eden Başakşehir vurdu. Haftanın oyuncusu ligin en az gol yiyen takımına 3 gol atan Adebayor oldu. Yıldız futbolcu adeta ikinci baharını yaşıyor. Haftanın teknik direktörü olmayı hak eden teknik adam hafta boyunca takımını doğru şekilde hazırlayan, rakibi beklediğinin tersi bir taktikle sahaya çıkınca buna da önlem almayı başaran Abdullah Avcı oldu. Başakşehir’in 5. golünü biraz da pozitif ayrımcılık yaparak haftanın golü seçiyorum. Zira Kerim Frei sadece şık bir gol atmadı, üç büyük takıma da sonradan oyuna girmesine rağmen skor üretmeyi başarmış oldu.

Haftanın açılış karşılaşmasında, Beşiktaş evinde Akhisar ile golsüz berabere kaldı. 32 maç sonra ilk kez evinde skor üretemeyen Kartal, en son 29 Kasım 2015’de yine Akhisar’a gol atamamıştı. Okan Buruk’un İstanbul’a öncelikle 0-0’ı korumak için geldiği takımının attığı son 7 golün 4’ünde imzası olan Henrique’yi yedek soyundurmasından belliydi. Beşiktaş bir gol bulabilse belki maçın gidişatı farklı olabilirdi ancak futbol şansı da Beşiktaş’ın yanında olmayınca ortaya kısır bir maç çıktı. Cuma akşamki Akhisar gibi takımları izledikçe 0-0’a puan verilmemesi gerektiğine olan inancım artıyor.

Haftanın ikinci golsüz karşılaşmasında Beşiktaş - Akhisar eşleşmesinin tersine iki taraf da bitiş düdüğüne kadar gol aradı. Net gol pozisyonlarına bakıldığında Göztepe galibiyete daha yakın olan taraf gibi gözükse de kritik kurtarışlar yapan Bursaspor kalecisi Harun gol yemeğe niyetli değildi.

Seyircisiz oynama cezası sona eren ve bu sezon ilk kez taraftarı önünde sahaya çıkan Konyaspor, Antalya ile 1-1 berabere kaldı. Özellikle ikinci yarıda baskılı oynayan Konya, öne geçmeyi de başardı. Farkı ikiye çıkartma fırsatlarından yararlanamamanın cezasını ise Eto’o kesti. Maç boyunca varlık gösteremeyen Eto’o son dakikalarda sahneye çıkıp, hiç bir şeyden var ettiği golle takımına puan kazandırarak nasıl yıldız oyuncu olunur bir kez daha gösterdi.

Evinde Galatasaray’ı farklı mağlup eden Başakşehir bu sonuçla ligde kartların yeniden dağıtılmasını sağladı. Emre, Mahmut ve Caiçara gibi üç önemli oyuncudan yoksun sahaya çıkan Boz Baykuşlar, ödevine iyi çalışmanın meyvasını aldı. Lider takım teknik direktörünün yeterliliğini tartışan tek lig bizimki olmalı. Ancak Tudor da verdiği manasız kararlarla buna zemin hazırlıyor. Maçın büyük bölümünü mağlup şekilde oynayan takımın teknik direktörü oyuna 80. dakikaya kadar müdahale etmiyorsa dünyanın her yerinde eleştirilir.

Alanyaspor Safet Susiç’in Taha ve Fofana’yı birlikte ön libero olarak oynattığı iki karşılaşmada da gol yemedi. Yeni Malatyaspor’u da Vagner Love’ın attığı golle mağlup eden Akdeniz temsilcisi gözünü yukarılara dikmiş durumda. Ancak Fernandes’in eksikliği açıkça hissedilirken, Love ve Taha’nın da sakatlanması Susiç’in Galatasaray planlarını alt üst etmiş olmalı. Malatyaspor’un son vuruşlardaki beceriksizliği devam ediyor. Daha yüzdeli bir forvetle bambaşka bir yerde olabilirlerdi.
Gençlerbirliği evinde Kayserispor’a 2-1 yenilerek ligin dibine iyice yerleşti. Yönetim faturayı Mesut Bakkal’a kesmiş olsa da Al-Karaların dertleri hoca değişikliğiyle çözülebilecek gibi değil. Kadro mühendisliğinde ciddi bir sıkıntı var. Bu yıl Kayseri Marius Sumudica yönetiminde bambaşka. Romen teknik adam geçen yılki enkazdan bir takım yaratmayı başardı. Hangisine şaşırayım? Kayserispor’un şu anda Beşiktaş ile aynı puanla dördüncü sırada olmasına mı yoksa Umut Bulut’un dördüncü golünü atmasına mı?

2-0 yenik duruma düşmesine rağmen galibiyet fikrinden uzaklaşmayan Trabzonsporlu futbolcular, inançlarının karşılığını son dakikada gelen penaltı golüyle aldılar. Trabzonsporlu Joao Pereira kendi kalesine iki gol atarak 2009’da aynı maçta kendi kalesine iki gol atan Emre Toraman’ı hatırlattı. Ancak doğruyu söylemek gerekirse Emre’nin golleri daha şıktı. İrfan Buz ve yardımcılarının iki kere öne geçmeyi başaran Osmanlıspor’un haftayı niçin puansız kapattığı üzerine iyice düşünmesi gerekiyor. Yanlış teşhis ya da yanlış tedavinin bedeli ağır olabilir.

Fenerbahçe evinde Sivasspor’u farklı mağlup ederek üç maçlık galibiyet özlemine son verdi. Oyuna sonradan giren suskun golcü Soldado 20 dakika içinde üç gol atarak Alex de Souza’dan sonra Kadıköy’de “hat trick” yapan ilk futbolcu oldu. Aykut Kocaman farklı galibiyetin Fenerbahçe’nin kronik sorunlarının üstünü örtmesine izin vermemeli. Zira Sivassporlu Bifouma kırmızı kart görene kadar Fenerbahçe maçı kopartmış değildi. İkinci yarıya golle başlayan Sivasspor planlarını bozan, oyuna girer girmez golle buluşan Soldado oldu. 12. hafta sonunda 19 puan toplamak Sivas için oyun ve oyuncu kalitesinin üzerinde bir performans.

Haftanın kapanış karşılaşmasında Karabükspor evinde Kasımpaşa’ya mağlup oldu. Bu Karabük’ün kendi evinde dördüncü mağlubiyeti oldu. Batı Karadeniz temsilcisi geçtiğimiz sezonun tamamında evinde sadece üç maç kaybetmişti. İkinci yarıda bulduğu gollerle üç puanı hanesine yazan Kasımpaşa, bu galibiyetle alt tarafla arasını açarken, üst tarafa da yaklaşmış oldu.