Antalya’da Uno Ekmek’te çalışan işçiler, işten atılan arkadaşlarının işe iadesini ve sendikal haklarının tanınmasını talep ediyor. İşçilerden İskender Akal, “Sendika değiştirme hakkımızı baskıyla elimizden almak istediler” dedi.

Baskı, mobbingle yıldıramazsınız

Dilan Esen

Antalya’da üretimi durdurdukları Unmaş’a bağlı Uno Ekmek fabrikası işçileri, işten atılan arkadaşlarının işe iade edilmesini ve sendikal haklarının tanınması talebiyle eylemini sürdürürken DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, fabrikada denetim ve inceleme yapılması istemiyle dilekçe verdi. Aslan, dilekçesinde Antalya Bölge Çalışma Müdürlüğüne, Uno’nun bağlı olduğu Unmaş Unlu Mamullerinde sendikal faaliyetlerinin engellenmesine ilişkin denetim ve inceleme yapılmasını istedi. Dilekçede 135 işçinin Gıda-İş’e üye olduğunu belirtildi.

BASKI UYGULADILAR

İşten çıkarılan işçilerden İskender Akal, “Sendika değiştirme hakkımızı kullanmak istedik fakat yöneticiler ve HAK-İŞ’e bağlı Öz Gıda-İş tarafından işyerinde baskı oluşturarak bu hakkımızı elimizden almak istediler” diyerek yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

Herhangi bir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldıklarını hatırlatan Akal, amaçlarının DİSK Gıda-İş’le görüşüp taleplerini yöneticilere bildirmek olduğunu söyledi. Akal, “Bu isteğimiz karşılık bulmadığı gibi ‘Bunlar eylem yapıp iş yavaşlatıyorlar’ diyerek bizleri vardiya saatimizde içeri almadılar. 165 sendikalı arkadaşımızın 130’u DİSK’e geçti. Baskı ve tehditle bu arkadaşlarımızın bir kısmı HAK-İŞ’e geçirttiler. Bazı arkadaşlarımıza ‘Bu işyerine bu sendikayı sokmayız’ dediler. İşverenin taleplerini karşılayamayacak bir sendika olduğunu beyan ederek kabul etmediler. İşçilerin istemediği sendika yöneticiler tarafından seçiliyor. Normalde sendika belirlendiği zaman işçiler sendikayı seçer ama bu hak bizlerin elinden alınmış durumda” dedi. İşlerini geri istediklerini aktaran Akal, şunları ifade etti: “İşimize geri dönmek istiyoruz. Mesaiyle aradaki makası kapatmak adına düzgün bir maaş, iyileştirme ikramiye taleplerimiz var. Biz içerden dinlenilmiyoruz bile. İşçiler kendileri karar vermeli sendika konusunda. Mücadelemize devam edeceğiz. İşverenin değil işçinin daha güçlü olduğunu göstermeliyiz.”

ANGARYA İŞ

DİSK Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise Unmaş’a ait 3 fabrika olduğunu belirterek “Burası aslında Ülker Grubu’nun bir işyeri. Arkadaşlarımız Öz Gıda-İş üyesiydi. Burada öyle bir toplu iş sözleşmesi yapılmış ki işçi adeta borçlu hale gelmiş. Çünkü sendikanın aidatı kesildikten sonra işçinin ücreti, asgari ücretin altına düşmüş. İkramiye yok, sosyal haklar yok, maaş dışında başka bir alacağı yok. Çok yoğun mesailer var. Mesai kavramı zorunlu hale gelmiş. Bunun iki nedeni var; birincisi işverenden korkuyorlar, ikincisi de ücretleri yetmediği için günde 4 saat fazla mesai yapıyorlar. Mesaileri de düşük ödeniyor. Çok ciddi bir baskı var, mobbing, angarya iş yaptırmak…” diye konuştu. Yaşananların ardından işçilerin, Öz Gıda-İş’e tepki gösterdiğini aktaran Aslan, şunları dile getirdi: “İşverenle konuşulmasını ek zam istiyorlar sendikadan. Sendika da ‘İşverenin durumu iyi değil’ diyerek reddediyorlar. Bunun üzerine bizimle bağ kurdular. Üyelikler devam ediyor. Enflasyon yüksek, hayat pahalılığı var. Bir işçinin ücretinin asgarinin altına düşmesi sendika açısından utanç verici bir durum. Arkadaşlarımız kararlı bu koşulları ve bu ücreti kabul etmiyorlar.”

***

Ülkenin dört yanında işçiler direniyor

Unmaş işçilerinin eylemleri devam ederken pek çok fabrikada da emekçiler direniyor. Bazı direnişler şöyle:

Mata Otomotiv: İstanbul Tuzla’daki Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Mata Otomotiv’de işçilerin yüzde 25 ek zam talebiyle başlattıkları eylemler dördüncü gününde de devam etti.

MKS Transformatör: Kocaeli Çayırova’daki fabrikada Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin başlattığı grevde 3. gün geride kaldı. İşten atılan işçi sayısı 26’ya çıktı.

Kartonsan: Yaşanabilir maaş istedikleri için greve çıkan işçilerin eylemleri 71. gününde de devam etti. İşçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

Barutçu Tekstil: Barutçu Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi kadın işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş 139. gününü geride bıraktı. İşçiler, “Daha iyi şartlarda insanca yaşayabilmek için direniyoruz. Suç işlemedik bizi sendikaya üye olduğumuz için işten çıkaranlar suç işliyor. Bu 8 Mart’ı direnişle karşılıyoruz. Bütün kadınları bu 8 Mart’ta direniş alanına bekliyoruz” dedi.