Belgeli haberimize çirkin-hoyrat tekzip

POLİTİKA SERVİSİ

Bugün sayfa manşetimizde görmek zorunda kaldığınız tekzip metni, siyasallaştırılmış yargı eliyle kes-kopyala-yapıştır seri üretim kararlarla gerçekleri dile getiren medyaya yönelik kuşatmanın yeni bir göstergesi.


Gazetemizin “2. Pekcan Vakası bu işte hülle var” başlığı ile verdiği belgeli haberimizin arkasındayız, ticaret sicil kayıtları haberimizi doğruluyor.
Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi ve oğlunun ortakları arasında bulunduğu şirkete yönelik iddiaları TBMM gündemine CHP milletvekili Murat Emir taşıdı. Teyitli haberimizi milletvekilinin Meclis’e taşıdığı ve ilgili bakanlara yönettiği soru önergesi üzerinden yaptık. Aydın, hukuki temsilcisi aracılığıyla gönderdiği tekzipte “oğlunun firmanın bir dönem hissedarı” olduğu bilgisini doğrularken “Firmanın ortakları arasında, eşi ve oğlunun bulunduğu iddiasında bulunmak iyi niyetle ve ilkeli habercilikle bağdaşmaz” ifadelerine yer veriyor.

GÜCÜ İKTİDARDAN ALIYOR

Haberin tekzibinde kullanılan ifadeler kendilerinden olmayan herkesi hedef alan siyasal iktidarın dilinden oldukça esinlenilmiş.

“Düzeltme ve Cevap” metninde gazetemizin “Bakanlıktaki görevi dolayısıyla, müvekkil üzerinden Sağlık Bakanlığı ve ülke yönetimi hakkında olumsuz bir algı yaratmak ve buradan siyasi çıkar sağlamak amacını güttüğü” gibi suçlayıcı ifadeler kullanılıyor.

Belgeli haberin “düzmece”, “objektif” olmaktan uzak iyi niyetle ve ilkeli habercilikle bağdaşmadığı ileri sürülürken şu “yüz kızartıcı” ifadeler kullanılıyor: “En küçük bir araştırma yapmaya bile gerek duymadan, sırf müvekkilimi karalamak ve buradan siyasi çıkar sağlamayı amaç edinen süfli bir iftira ve yüz kızartacak derecede acemice yapılmış bir hatadır. Haber adı altında olaylar çarpıtılarak gerçek dışı bir algıya yol açılması ve bu yolla kamuoyunun kin ve nefretinin müvekkile yöneltilmesi basın özgürlüğü ile bağdaştırılamaz. Gerçek dışı haberler ile kişilik haklarına, şeref ve haysiyete tecavüz edilemez.”

YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bir tekzip metninde kullanılan böylesi “hoyratça” bir dil kabul edilemez. Hangi gerekçeyle olursa olsun gazetemize itham edilen ancak tekzipte kullanılan “hoyratça dil”i kabul etmiyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye, gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Akılla, insafla, bağdaşır yanı bulunmayan tekzip metnini, siyasal iktidarın aparatına dönüşen yargının yasal zorunluluğu nedeniyle yayınlamak zorunda kaldığımız için okuyucularımızdan özür diliyoruz.