Belki de hayırlısı oldu

PAOK karşılaşmaya geçtiğimiz sezondan kendini tanıyan çok sayıda oyuncuyla çıktı. Schwab dışında yeni ismi olmayan Yunan ekibinin Beşiktaş’a karşı bu bakımdan avantajlı olduğu kuşkusuzdu. Facia düzeyinde bireysel performanslar, oyunculara uygun olmayan bir hücum anlayışıyla birleşince Beşiktaş erkenden çok ciddi bir fark yeme riskiyle karşı karşıya kaldı. Ersin’in penaltı kurtarışı ve PAOK’un ikinci yarıda frene basması maçı dengeleyen unsurlar oldu ama iş işten geçmişti.

Teknik direktör Abel Ferreira geçtiğimiz sezon takımın gol yükünü üstlenen Swiderski ve Limnios'u yedek başlattı. Akpom'un yanında tercih ettiği 17’lik Christos Tzolis iki gol bir asist ile 30 dakika içinde turu koparan isimdi. Sergen Yalçın’ın sağ bekte tercih ettiği Lens’in bölgesinden yenen hücumlar turun kaybedilmesinin sebebi gibi gösterilse de altta yatan sebepler farklıydı: Maçın başından itibaren Beşiktaş stoperleri ve Necip savunma anlamında koca bir sıfır çekti ve yenilen gollerde çok büyük pay sahibiydiler. Onların aksine Lens Larin’e muazzam bir asist yaparak en azından skora katkı vermeyi başardı.

Öte yandan Tzolis’in asistiyle 3-0’ı getiren Beşiktaş korneri dönüşünün savunulmasının iki oyuncuyla yapılması da taktiksel açıdan bazı eksiklere işaret ediyor. Evet Lens’in o pozisyonda bloklanacak bir şut çekmesi hatalı. Ama iyi kurulmuş bir takımda beklerin hatalarını ve doğru/yanlış pozisyon kayıplarını kapayacak stoperler, orta sahalar ve daha da önemlisi sistemler vardır. Yoksa beke Lens’i değil Aphonso Davies’i de koysanız hücum karşılığının bedelini bu şekilde ödersiniz. Vida gibi açık vermeye meyilli bir stoperin partneri olarak onun daha az atletik versiyonu olan Welinton’un alınmış olmasını anlamak ise pandeminin yarattığı garip takvime rağmen çok güç.

İkinci devrede Oğuzhan ile Beşiktaş rakip yarı sahada daha derli toplu gözüktü. Boşluklara top sürmek ve Boyd’a attığı bir direkt top dışında vurdumduymaz gözüken Mensah yerine giren Dorukhan da oyunun daha fazla orada kalmasını sağladı. PAOK ise sahasında kalabalık beklemekten memnundu. Zira rakip yarı sahada yapmadıkları paslaşmaların etkisini Vida Welinton ikilisi yaptıkları hatalarla yarattı ve şut çıkmayan her Beşiktaş hücumundan sonra topu ceza sahasına kadar getirdiler.

Şurası açık ki Sergen Yalçın bu stoperler ile rakip yarı sahaya yerleşen bir taktik kurmayı deneyecekse vay haline! Öncelikle oyuncularının defansif zaaflarını kapamak üzere dizayn edilmiş bir anlayış kısa vadede Beşiktaş’a daha çok fayda sağlar gibi duruyor.