Ermenek ve Soma’da yıllardan beri ücretleri ve tazminat haklarının yanısıra  işçi sağlığı ve iş güvencesinin sağlanmasına yönelik talepleriyle tüm baskı ve engellemelere rağmen ısrarlı direnişlerini sürdüren maden işçilerine bir destek de Berlin’den geldi.

Berlin’de direnen maden işçileriyle dayanışma eylemi

BirGün / BERLİN

Berlin’de demokratik kurum, parti ve kişilerden oluşan Brandenburger Tor’da basın açıklamasında işçilerin haklı ve meşru taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini istedi.

Maden İşçileriyle Dayanışma Komitesi'nin basın açıklamasında;

“Madencilerin haklarını gasp ederek servet biriktiren ve işledikleri suçlara rağmen yargılanmayan patronlara milyarlarca liralık vergi afları, ödüller, teşvikler, hibeler, ruhsatlandırmada yeni kolaylıklar sağlayan devletin, evlerine ekmek götürebilmek için yeraltında ter döken, sakat kalan, yaralanan ve hatta can veren maden işçilerinin sorunlarını çözmek bir yana, seslerini duyurabilmek için yaptıkları direnişlerine, yürüyüşlerine saldırılıyor" denildi. Türkiye'nin maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat açıklamada "2014 yılında Ermenek’te 18 madencinin, 2015’te Soma’da 301 madencinin yaşamını kaybettiği iş cinayetleri, madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliğinin alınmadığını ortaya koyarken, sonrasında yaşanan kazalarda devletin bu konuda bir adım atmadığını göstermektedir. İşçiler pandemi koşullarında bir arada önlem alınmadan çalışmak zorunda bırakılıyor” ifadeleri yer aldı.

POLİS ŞİDDETİ KINANDI

İşçilerin hak alma mücadelesinde kolluk kuvvetlerinin uygulamış olduğu şiddet de kınandı. Baskı, şiddet ve hak gaspının sadece maden işçileriyle sınırlı kalmadığı; bir avuç ayrıcalıklı kişinin dışında kalan toplumun tüm kesimlerine uygulandığı dile getirildi. Maden İşçileriyle Dayanışma Komitesi, Almanya’daki sendikalara, demokratik kurum ve kişilere Türkiye’de maden işçileriyle dayanışma çağrısı da yaptı. Gün boyu yoğun yağan yağmur altında gerçekleştiren etkinlikte, maden işçileriyle dayanışmanın artarak sürdürüleceği belirtildi.