İngiliz bilim insanları, siyahlar, Asyalılar ve diğer azınlıkların Covid-19'dan neden daha fazla risk altında olduğunu öğrenmek için çalışma yapacak. Çalışmada sosyal riskler, sağlık ve günlük aktiviteler hakkındaki verileri analiz etmenin yanı sıra genetik risk faktörlerini de araştıracak.

Bilim insanları üzerinde çalışacak: Etnik azınlıklar neden Covid-19’dan daha fazla etkilenir?

Dış Haberler Servisi

İngiliz bilim insanları, etnik azınlıkların (siyahlar, Asyalılar ve diğer azınlıklar) neden Covid-19'dan daha fazla risk altında olduğunu öğrenmek adına yapacakları çalışma için milyonlarca sterlinlik hükümet fonu alacak.

BBC'de yer alan habere göre altı proje, sosyal riskler, sağlık ve günlük aktiviteler hakkındaki verileri analiz etmenin yanı sıra genetik risk faktörlerini de araştıracak. Bir yıl boyunca 30 bin sağlık ve sosyal bakım personeli takip edilecek. Araştırmacılar, bulgulara dayanarak hızlı bir süreç olacağını söylüyor.

Üç araştırmaya katılım gösterecek olan Leicester Üniversitesi BME Sağlık Merkezi Direktörü Profesör Kamlesh Khunti, BBC News'e yaptığı açıklamada, sonuçların etnik azınlıkların yaşamlarını kurtarmaya yardımcı olacak bir rehbere çevrilmesini beklediğini söyledi ve ekledi: “İnsanları çok daha fazla riske sokan şeylere kesinlikle cevap vereceğiz. Fark yaratabilecek sonuçlar alır almaz, onları hemen çıkarmamız önemlidir.”

Sonuçlar ayrıca, siyah ve Güney Asya topluluklarının liderleri, meslek kuruluşları ve sağlık kurumlarıyla paylaşılacak.

Khunti açıklamasında, “Yeterli fiziksel aktiviteye sahip olmayan ve çok kuşaklı bir kalabalıkta yaşamanın, Covid-19 ölümlerindeki faktörler arasında önemli bir yere sahip olduğunu tespit edersek, kanıtlara bakabilir ve bunları kültürel olarak en uygun çıktılara dönüştürebiliriz” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLER DAHA YÜKSEK

Pandemiyle beraber ortaya çıkan sonuçlar, etnik azınlıklardan insanların Covid-19'dan ölme olasılığının beyaz nüfustan önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Ancak etnik grupların neden daha savunmasız olduğu konusunda henüz bilimsel bir kanıt yok. Ancak etnik azınlıktan gelen insanların neden daha çok etkilendiğine dair birkaç fikir var.

Bunlar arasında, sağlık ve sosyal bakımda insanlarla daha fazla temasta bulunan mesleklerde çalışmak, yoksun koşullarda yaşamak, ciddi hastalık riskini artıran diyabet ve hipertansiyon gibi potansiyel sağlık durumlarına daha yüksek oranla sahip olmak gibi sebepler var.

İngiltere hükümetinin baş tıbbi danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty araştırmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.