Moderna, iki dozluk koronavirüs aşısı için 50 ila 60 dolar arasında bir fiyat belirlemeyi planlıyor.

Moderna, koronavirüs aşısını 50 ila 60 dolar arasında fiyatlamayı planlıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Financial Times, Moderna'nın koronavirüs aşısını 50 ila 60 dolar arasında fiyatlamayı planladığını bildirdi. İsmi verilmeyen kaynaklara dayanan haberde belirtilen iki dozluk bu fiyat, Pfizer ve BioNTech'in aşısından en az 11 dolar daha yüksek. Pfizer ve BioNTech, ABD'yle imzaladığı anlaşmaya göre iki doz için 39 dolar fiyat belirlemişti.

Yapılan analizlerde, Pfizer ve BioNTech'in 50 milyon hastayı kapsayan 2 milyar dolarlık anlaşmasının başka üreticilere benzeri fiyatlar sunma baskısı yaratmasının muhtemel olduğu belirtiliyordu.

Reuters'in haberine göre, Moderna, önerdiği bu fiyatı ABD ve diğer yüksek gelirli ülkelerde uygulayacak. Moderna'nın sözcüsü, firmanın mRNA-1273 adlı aşısının tedarik aşaması hakkında hükümetlerle görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi, ancak "görüşme ve sözleşmelerin gizli doğası gereği" fiyatlamaya ilişkin detay vermedi.

KAR AMACI GÜTMEDEN FİYATLANDIRMA YAPAN FİRMALAR DA VAR

Pfizer, Moderna ve Merck & Co aşılarını kar amaçlı satmak istediklerini söylerken, Johnson & Johnson dahil bazı ilaç üreticileri aşılarını kar amacı gütmeden fiyatlandıracağını kamuoyuyla paylaştı.

Oxford Jenner Enstitüsünde geliştirilen aşının ortağı AstraZeneca, ABD'ye 1,2 milyar dolar karşılığında 300 milyon doz tedarik etmeyi kabul etmişti. Bu da doz başına 4 dolar anlamına geliyor.

ABD hükümeti, potansiyel Covid-19 aşısına yönelik araştırma geliştirme çalışmalarını desteklemek için Moderna'ya yaklaşık 1 milyar dolar fon sağlamıştı.