Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, bu hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının nedenini n bazı yerlerdeki vaka artışları olduğunu açıkladı.

Bilim Kurulu üyesi, sokağa çıkma yasağının nedenini açıkladı: Bazı illerdeki vaka artışı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, bu hafta sonu uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının gerekçesini açıkladı.

Habertürk TV'de konuşan Azap, "İllerdeki pandemi kurulları vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi'nden birkaç şehir de var. Ankara'da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var" dedi.

Azap'ın açıklamaları şöyle:

"İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var."

'SALGIN İSTANBUL'DA KONTROL ALTINA ALINDI'

"Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık."

'BAZI İLLER İÇİN YENİ BAŞLIYOR OLABİLİR'

“İstanbul’un 1-1.5 ay önce tamamladığı salgın eğrisi bazı illerimiz için yeni başlıyor olabilir. Bunu dikkatlice takip etmek gerekir. Sayın Sağlık Bakanı ‘İkinci dalgayı beklemiyoruz’ dedi. Bu önümüzdeki birkaç aylık dönem için yapılmış bir değerlendirme. Bu birkaç aylık dönemde vaka sayılarında belirgin bir düşüş olmasa dahil artış da beklemiyoruz."

SAĞLIK BAKANI NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili konuşmuştu. Koca, "Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok" demişti.

Koca'nın sözleri şu şekilde:

Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok özellikle en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uyguladığımız bir durumdu. Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Ama il bazında, illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa gerektiğinde o anlamda her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu'nun böyle bir önerisi oldu. Şu anda uygulanma noktasında bir önerisi olmadı. Gerektiğinde iller bazında gündeme gelebilir.

Koca'nın bu sözlerine karşın dün gece İçişleri Bakanlığı tarafından Zonguldak ve 14 büyükşehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLAN İLLER

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller şöyle:

Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van, Zonguldak.