Karma eğitim karşıtı uygulamalar ile gündeme gelen Bingöl'de bu kez de Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde bölümlere erkek refakatçilerin girmesi yasaklandı. ‘Harem-selamlıklık’ uygulama tepkilerin ardından kaldırıldı.

Bingöl'de ‘harem-selamlık’ sevdası

Kayhan AYHAN

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne giden yurttaşlar bazı poliklinik bekleme salonunun duvarlarına ve kapılarına Başhekimlik imzasıyla “Bu alanda yalnızca bayanların ve bayan refakatçıların bulunması uygundur" yazısı asıldığını gördü.

Durumu şaşkınlıkla karşılayan yurttaşlar uygulamaya tepki gösterdi. Dün sabah saatlerinde hasta eşini muayeneye götüren bir yurttaş güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldığını belirterek Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulundu. Hasta yakını uygulamaya tepki göstererek eşinin yanında rencide edildiğini ifade etti.

Hasta yakını, “Eşim ile birlikte doktorun odasının önünde oturuyorduk. Güvenlik görevlisi gelerek ‘erkeklerin bu alanda bekleyemeyeceğini’ söyledi. Refakatçı olduğumu eşimin tek olduğunu o yüzden bulunduğumu, muayene odasına girmeyeceğimizi izah etmeme rağmen beni dışarı çıkardı. Hasta olan eşimin yanında bulunmam kadar doğal, normal bir şey olabilir mi? Bu uygulama bazı hastaların ve hasta yakınlarının sağlık hakkının ihlalidir. Şikayette bulundum, birçok kişi aynı sorun ile karşılaşıyor. Böyle bir uygulama olamaz” ifadelerini kullandı.

UYGULAMA KALDIRILDI

Uygulamanın ‘hastaların istemi ve şikayetleri üzerine’ hayata geçirildiğini söyleyen hastane yönetimi ise gelen tepkilerin ardından bu uygulamasını kaldırdı. Hastane çalışanları uygulamanın yanlış olduğunu 2-3 doktorun istemi üzerine bir önceki Başhekim Ferhat Korkutata döneminde hayata geçirildiğini ‘Böyle bir uygulamanın savunulamayacağını' ifade etti.

Bingöl, daha önce de karma eğitim karşıtı uygulamalar ile gündeme gelmişti. Kentte bulunan Bingöl Genç Anadolu Lisesi’nde karma eğitimin, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin başında sonlandırıldığı ve kız öğrenciler ile erkek öğrencilere ayrı sınıflarda eğitim verildiği tespit edilmişti. Tepkiler üzerine, karma eğitime darbe niteliğindeki uygulamadan vazgeçildiği bildirilmişti.