Depremin merkez üssü Maraş’ta kentin her sokağı terk edilmiş ve yıkılmış durumda. CHP’li Milletvekili Öztunç, "Buralara acilen konteyner gerekiyor" diyor.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Elbistan’ın yüzde 99’u yıkılmış

Kayhan AYHAN

Gece Adıyaman merkezi geride bırakıyorum. İnsanların hüzüne gömüldüğü kentin ardından geldiğim Gölbaşı ilçesinde ise parmakla sayılabilecek kadar insan var. Yol boyunca devrilmiş çökmüş binalar gece karanlığın içerisinde ürpertici görünüyor. Adıyaman-Malatya arasındaki karayolu ise çok hasar almış durumda. Her yerde çökme ve çatlamalar meydana gelmiş. Geçici çözüm olarak mıcırla doldurmuşlar. Her yer toz duman. Erkenek Tüneli’ne geldiğimizde ise yeni yapılan tünel aşağı dökülmüş. Parçalar temizlenip kenara konulmuş. Bir tünel ise kapatılmış. Erkenek ilçe merkezinde de durum değişmiyor. Burada durum kar yağışı ile daha da kötüleşmiş. Yol boyunca enkazlar karın altında…

Sabahın ilk ışıklarıyla çıktığımız yolda Malatya şehir merkezindeki yıkım da dikkatimi çekiyor. Yol boyunca çöken binaların enkazı öylece ortada. Şehri ise yol boyunca kurulan çadırlardan havaya yükselen soba dumanı kaplamış. Buradan yönümüzü Maraş’a çeviriyoruz. Gece geçtiğimiz Erkenek’teki yıkım gündüz daha da belirginleşiyor. Bütün evler sıralı şekilde yıkılmış…

KONTEYNER ÇAĞRISI

Maraş’a girdiğimde ise büyük bir yıkımla karşılaştım. Bir dönem canlılığıyla şehrin göz bebeği olan Trabzon caddesi şimdi bir enkaz. Kentin her sokağı terk edilmiş ve yıkılmış durumda. Boylu boyunca çökmüş binalar. Ara ara kurtarma çalışmaları devam etse de artık umut tükenmiş durumda. İnsanlar cenazelerinin peşinde. Konuştuğum insanlar binaların genelde alt kolanlarının patladığını ve bu yüzden binaların çöktüğünü söylüyor. İnsanlar şimdi kurulan çadır kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç kentteki durumu şöyle özetliyor: "Maraş merkezde yıkım çok. Bazı binalar ayakta duruyor ama girilemeyecek halde. Dolayısıyla bizim bu bölgede gerçekten çok büyük çok ciddi hasar var. Elbistan’ın yüzde 99’u yıkılmış durumda.

Pazarcık biraz daha çadır kurulumuna uygun ama Elbistan, Afşin, Göksun, Ekinözü gece -25° düşen soğukluklar nedeniyle çadıra uygun değil buralara acilen konteyner gerekiyor"

‘BAZI KÖYLERE HİÇ GİDİLMEDİ’

Öztunç, köylere çadırların ulaşamadığını da söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Pazarcık merkezde çadırlar var ama köylerde çadır yok. Bizler köylere ulaşmaya çalışıyoruz. Hâlâhiç uğranmamış enkaz var. Yani arama kurtarma ekibini geçtim bir itfaiye erinin uğramadığı yerler var. Orada insan var mı yok mu bakılmadı. 10. gün olmuş. Maraş merkezde, karakolun yanındaki dört apartman çökmüş. Hâlâo apartmanlara bakılmamış. Bazı köylere devlet yetkilileri hiç girmemişler. Yani bir personel eksikliği var. AFAD ilk başta koordinasyonu sağlayamadı. Enkazlara vinçle kepçeyle gelmesi lazımdı ama bunu yapamadılar. İlk başta organizasyonu sağlayamadı. Maraş sanayi kenti. İş adamları ‘size konteyner verelim konteyner kent kurun’ diyor ama AFAD ‘hayır’ diyor. ‘Bunu bize verin biz kuralım’ diyorlar. işçilerin çalışabileceği yer yapmak istiyoruz diyorlar. Maraş‘a konteyner gelmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir, Ankara Büyükşehir bizlere destek veriyor. İzmir Büyükşehir burada konteyner üretecek. Yani taşıma yapmadan kolaylıkla insanlara ulaştıracak. Kuru gıda, çadır, konteyner, hijyen, tuvaletlere ihtiyacımız var. Ne olursunuz kıyafet göndermeyin artık. Valilik de bize yer tahsisi yapınca yardımları buradan koordine edeceğiz. Memleketimizi ayağa kaldıracağız."