Metrobüste Neşe Can’a cinsel tacizde bulunan Fatih Özdemir adlı erkek, indirimsiz 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1 buçuk yılı aşkındır mücadele veren Neşe Can, “Olay anında, yargılamada birileri susturmak üzerine size yaklaşıyor. Yaşadığınızın şeyin adını koyma cesaretini gösterin” diyor.

Biz susmadık, onlar utanacak

MERAL DANYILDIZ

Bir buçuk seneyi aşkındır kendisine metrobüste cinsel tacizde bulunan Fatih Özdemir isimli erkeğin ceza alması için mücadele veren Neşe Can davasında, Özdemir indirimsiz 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Araçtan çıkarılan saldırganı videoya alan Can’ın, “Rahat rahat metrobüslerde hiçbir kadını taciz edemeyecekler. Ben susmayacağım, sen utanacaksın, sen utanacaksın” ifadeleri akıllarımıza kazınmıştı. Sosyal medyada yankı uyandırdıktan sonra gözaltına alınan erkek kıyafetindeki örneklere rağmen sürecin ortasında salındı. Neşe Can, dava kararını, mücadelesini, yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

GÜNDEM OLUNCA TUTUKLANDI

Saldırıya maruz bırakılmasının ardından polis çağırdığını söyleyen Can, “Üzerimde bir öfke ve şok vardı. Bir yandan da elimde video olmasının, kanıtlayabilmenin rahatlığı vardı. Fakat karakola gittiğimde elimde bu kadar net bir kanıt olmasına rağmen çok uğraşacağım bir süreç yaşayacağımı anladım. Üzerinde sperm olma ihtimali olan elbisemi, arkadaşlarımın getirdiği yedek kıyafetlerle karakol tuvaletinde değiştirdim. Sonra birden fazla erkek polise yaşadığım durumu anlattım. Ardından da polisler erkeği gözaltına bile almayacaktı. Islak pantolonuyla adam bir odada bekletildi. Ardından polisler bana, kıyafetler adli tıbba bile gönderilmeden, ‘boşalma değil idrardır, adam öyle söyledi’ dedi. Bense hızla oradan uzaklaşıp sosyal medyada bu videoyu yayarak insanlardan gelen destekle bu işi değiştireceğimi düşündüm. Öyle de oldu. Avukatın uğraşları sonucu tacizci gözaltına alındı ve ardından sosyal medyada gündem olmasıyla birlikte adam tutuklandı” diyor.

PARANOYAK OLDUĞUM SÖYLENDİ

Dava sürecinde sürekli paranoya yaptığı iddiasıyla sorular yöneltildiğini belirten Can, olay anı yaşadığı travmayı defalarca anlatmak zorunda kaldığını aktarıyor: “Bir metre kadar ötemde tacizci vardı. Bense küçücük bir odada bir metre ötemde bana bunu yapan ve sürekli ‘Ben bir şey yapmadım, altıma kaçırdım, adaletinize güveniyorum’ diyen tacizciyle aynı havayı solumaktan tiksiniyordum. Adli tıp sonucu çıkan sperm örneklerine rağmen benim paronoyak olma ihtimalim üzerine sorular yöneltildi.”

Dava sonucunu da değerlendiren Can, her şeye rağmen karardan memnun olduğunu ifade ediyor. Avukatı Gökhan Soysal’ın düşüncelerine de değinen Can, “Kendisi de çıkan kararı olumlu görüyor. ‘Bu davada cinsel saldırıdan hüküm kurulması, üstelik doğru bir şekilde hüküm kurularak iddianamedekinin aksine sarkıntılık değil sarkıntılık düzeyini aşan cinsel saldırıdan hüküm kurulması önemli. Ancak aslında olmasını istediğimiz, cinsel saldırının toplu taşımada gerçekleştirilmesinden dolayı cezanın yarı oranında artırılmasıydı’ diyor” şeklinde konuşuyor. Can ayrıca, hakaret suçundan beraat hükmü verilmesi ve toplu taşımanın görmezden gelinmesi nedeniyle kararı da istinaf edeceklerinin altını çiziyor.

BİRLİKTE GÜCÜMÜZ ARTIYOR

Can’ın kadınlara mesajı ise şöyle: “Tacize uğradığım gün de bunu söylemiştim, ‘biz susmayacağız siz utanacaksınız’ diye. Bu adamlar pervasızca bizi taciz etme cesaretini ve utanmazlığını gösterebiliyorlar ve sonrasında yine utanmadan ‘ben böyle bir şey yapmadım’ diyorlar. Gerek olay anında gerek karakol aşamasında gerekse yargılama aşamasında birileri hep sizi susturmak üzerinden yaklaşıyor. Ama siz yaşadığınız şeyin adını koyma cesaretini gösterin. Daha orda, bir erkek sizi rahatsız edecek bir davranış sergilediği anda ve aklınıza ilk ‘acaba beni şu anda taciz mi ediyor’ fikri düştüğünde, orada susmayın. ‘Yok öyle değildir’ demeyin. O anda karşınızdaki adam sizi taciz etmiyor olsa bile, böylesi bir dünyada yaşayan bir kadın olarak bir erkeğin davranışlarından rahatsız olma hakkınız var. Ve buna uygun tavır alma hakkınız var. Onlar bu boşluktan yararlanıyor, cezasız kalacak olmalarından güç alıyorlar, utanmazlıkları ve cesaretleri buradan kaynaklanıyor. Biz sustukça bir başka kız kardeşimize aynı şekilde davranmaya devam ediyorlar. Benzer olaylar yaşayan birçok kadın kendinde bu zor süreci atlatacak bir güç bulamayabilir. Bu oldukça doğal. Ama bu gücü sadece kendimizde değil, dayanışmada aramalıyız. Tek başına değil, birlikte mücadele ettikten sonra gücümüz de bu oranda artıyor. O erkeklerin zannettikleri gibi zayıf, yalnız ve güçsüz değiliz. O yüzden biz susmayalım, onlar utansın.”

DELİLLERE RAĞMEN TAHLİYE EDİLDİ

Can, “Sanık bir duruşmada tahliye edildi. Tutuksuz yargılamaya gidildi. O süreçte neler yaşandı?” sorumuzu ise şöyle cevaplıyor: “Sosyal medya etkisi geçince bir noktada serbest kalmasını bekliyordum ama zamanlama beni çok şaşırtmıştı. Mahkemede Adli Tıp Raporu’nun geldiği ve çamaşırdan sperm çıktığı davada tahliye edildi. Adamın metrobüste boşaldığını anladığım andakine benzer bir hayret ve öfke duygusu hissettim. Aklımızla alay ediyor gibiydiler. Fatih Özdemir’in kadın avukatı ‘Fatih’in de bugün doğum günüydü. Doğum günü hediyesi oldu’ dedi. Güvende olmadığımı hissettim.”