Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör olarak atandığı 2021 yılından bu yana yapılmayan toplu mezuniyet töreninin bu yıl da yapılmamasına tepki gösterdi. Akademisyenlerin yaptığı ortak açıklamada, "Çeşitli bahanelerle üniversite hafızasının silinmesini, bu önemli gelenekten vazgeçilmesini kabul etmiyoruz" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Boğaziçi akademisyenlerinden toplu mezuniyet töreni yapılmamasına tepki

Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet töreni bu sene de iptal edildi. Öğrencilere atılan e-postada her bölümün ayrı ayrı mezuniyet töreni gerçekleştireceği duyuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri söz konusu karara, yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 

Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör olarak atandığı 2021 yılından bu yana, Boğaziçi Üniversitesi’nin en önemli geleneklerinden biri olan tüm mezunların katıldığı genel mezuniyet töreninin yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Boğaziçi'ndeki tüm mezunların katıldığı genel mezuniyet töreni  her zaman öğrencilerin akademik başarılarını kutlamanın yanı sıra üniversitenin değerlerinin bir kez daha vurgulandığı, mezunların en onur verici anlarından birini oluşturur. Toplu törenler mezunların bilgisayar mühendisliği, fizik, sosyoloji mezunu olmalarını değil Boğaziçili olmalarını kutladıkları, üniversite ile ömür boyu sürecek bir bağın temellerini attıkları ilk adımdır. Boğaziçi Üniversitesi için de bu törenler ayrı bir gurur kaynağıdır" denildi.

"KAYNAK YETERSİZLİĞİ REKTÖRÜN BAHANESİ OLMAMALIDIR"

Fakülteler, bölümler bünyesinde yapılan diploma dağıtım törenlerini mezuniyet töreni olarak geçiştirmenin bu önemli geleneğin yok edildiği gerçeğini saklamadığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

"Genel mezuniyet töreni fgyapmaya devam edebilen başka devlet araştırma üniversiteleri varken kaynak yetersizliği Boğaziçi Üniversitesi rektörünün bahanesi olmamalıdır. Üniversite içinde ve dışında tüm iletişim kanallarını kapatan, hocaların sessiz barışçıl nöbetini suç gibi göstererek yasaklamaya çalışan yönetimin, tüm mezunların katıldığı genel mezuniyet törenini de eleştiri ve protestoyu engellemek için iptal ettiği açıktır. Medyada mezunlarının gösterebilecekleri tepki ve protestolar ile yüzleşmeyi göze alan birçok üniversite rektörü, fakülte dekanı ve hatta lise müdürü yer almıştır.

Son 20 yıl içinde Boğaziçi'ndeki mezuniyet törenlerinde pankartsız, protestosuz tören hatırlamak zordur. Ancak kıyasıya eleştirilen tüm eski rektörler mezuniyet gününün öncelikle öğrencilerin, ailelerin ve kurumsal olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin en önemli günlerinden biri olduğunun bilincinde olarak her türlü protesto ve eleştiriyi zarafetle karşılamış, düşünce çeşitliliğinin canlı bir ifadesi olarak görmüştür.

Tüm mezunların katıldığı genel mezuniyet törenleri üniversitemizin özgürlükçü, çoğulcu, eşitlikçi, eleştiriye açık, özgüvenli yaklaşımının yeni nesillere aktarıldığı bir simgedir. Çeşitli bahanelerle üniversite hafızasının silinmesini, bu önemli gelenekten vazgeçilmesini kabul etmiyoruz."