Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez tarafından görevden alınan Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Ersoy’un bir an önce görevine iade edilmesini talep etti. Akademisyenler, söz konusu müdahalenin başarılı bir bölüme ve ülkem bilimine zarar verdiğine dikkat çekti.

Boğaziçili akademisyenlerden Prof. Dr. Cem Ersoy'a destek: Derhal göreve iade edilmeli

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Ersoy'un Mühendislik Fakültesi dekanlığını iki yıldır vekaleten yürüten Rektör yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez tarafından 'dekanla uyumlu çalışamama' gerekçesi ile görevden alınmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Öğretim üyelerinin yazışma grubuna gönderilen açıklamada, Ersoy'un mesnetsiz gerekçelerle bölüm başkanlığı görevinden alınmasının bölüme, bölümün öğrencilerine ve ülkenin bilim camiasına zarar verdiği ifade edilerek Ersoy'un bir an önce görevine iade edilmesi talep edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"20 Ocak 2023 Cuma günü bölüm başkanımız Prof. Dr. Cem Ersoy’un bir yıl önce tüm bölüm öğretim üyelerince oy birliği ile seçildiği bölüm başkanlığı görevinden alındığını, yerine vekaleten Prof. Dr. Fatih Alagöz’ün haberi ve onayı olmaksızın atandığını öğrendik.

Benzer örneklerini üniversitenin başka bölümlerinde de gördüğümüz bölüm başkanlarını görevden alarak bölümlerin akademik özerkliklerini yok etme girişimini şiddetle kınıyoruz.

"BU MÜDAHALE BÖLÜME VE ÜLKEMİZ BİLİMİNE ZARAR VERMEKTEDİR"

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 40 senelik geçmişi, yetiştirdiği öğrenciler, yaptığı araştırmalar ve bilgisayar mühendisliği bilimine yaptığı dünya çapında katkılar ile örnek bir bölümdür. Bu başarısını, ortak akla dayanan katılımcı işleyişi ile kazanmıştır. Yapılan bu müdahale, başarılı bir bölüme ve ülkemiz bilimine zarar vermektedir.

Bölüm başkanımız Prof. Dr. Cem Ersoy 31 yıldır Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Prof. Dr. Cem Ersoy, bu sürede 24 doktora ve 58 yüksek lisans tezi yöneterek ülkemizde bilimsel çalışmalar yapıp ileri teknoloji geliştirecek kadroların yetişmesine istisnai katkıda bulunmuştur. Prof. Dr. Cem Ersoy defalarca araştırmada ve eğitimde üstün başarı ödüllerini almıştır.

Prof. Dr. Cem Ersoy’un uluslararası yayınlardan 11433 atıf almış 290 bilimsel eseri mevcuttur. Araştırma sonuçlarının toplum yararına kullanılması ilkesini benimseyen Prof. Dr. Cem Ersoy; yaş almış bireylerin yaşam kalitesini artıracak akıllı ev ve yaygın sağlık uygulamaları konularını da kapsayan AB, TÜBİTAK ve ulusal destekli 35 araştırma projesini başarıyla yürütmüştür.

2022 yılı içinde, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine girmiş, Bilim Akademisi tarafından asli üye seçilmiştir. Akademik ve idari başarıları kadar alçak gönüllülüğü, çalışkanlığı, etrafındaki insanların hayatına öğrenci, akademisyen ve idari personel ayrımı gözetmeden verdiği olumlu katkıları, dinmeyen enerjisi, vizyonu ve çevresini motive eden duruşuyla tanınan Prof. Dr. Cem Ersoy, bilgisayar mühendisliği öğrencileri, mezunları ve ülkemizin Bilgisayar Mühendisliği camiasında sevilen, takdir edilen bir öğretim üyesidir.

Prof. Dr. Cem Ersoy'un mesnetsiz gerekçelerle bölüm başkanlığı görevinden alınması, en başta öğrencilerimize ve bölümümüze, sonra da ülkemizin bilim camiasına büyük zarar vermiştir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve Prof. Dr. Cem Ersoy’un göreve iadesini talep ediyoruz."