Bu ücretle geçinmek ne mümkün!

EMEK SERVİSİ

Sayın Bakanım, siz aynı zamanda aileden sorumlu bakansınız. Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür?”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun geçen hafta gerçekleştirdiği ilk toplantıya, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat’ın bu sorusu damga vurmuştu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk soruyu yanıtsız bıraksa da veriler açıkça gösteriyor: Mümkün değil. Mevcut asgari ücret açlık sınırının bile altında; üstelik günden güne eriyor.

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi her aylık açlık ve yoksulluk sınırını hesaplıyor. Kasım 2020’de yayımlanan Ekim 2020 dönemine ait rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken asgari harcama tutarı (açlık sınırı) 2 bin 362 TL. Diğer zaruri ihtiyaçların da eklenmesiyle hesaplanan yoksulluk sınırı ise 8 bin 169 TL olarak açıklanmış. Mevcut asgari ücret ise 2 bin 324 TL. Dolayısıyla bu ücret bir geçim ücreti değil.

430 DOLARDAN 336 DOLARA GERİLEDİ

DİSK-AR’ın raporunda, asgari ücretin son yıllarda döviz karşısında ciddi bir erimeyle yüz yüze olduğuna da dikkat çekiliyor. 2008’de 371 ABD doları olan asgari ücret, krizin etkisiyle 2009’da 339 ABD dolarına düşmüştü. 2010’da yeniden yükselişe geçen asgari ücret, 2016’da 430 ABD dolarına çıktı. Ancak sonrasında ekonomik ve siyasal istikrarsızlığa bağlı olarak dolar cinsinden gerilemeye başlamıştı. Bu yıl itibariyle asgari ücret 336 ABD doları ile 2008 krizinden bile daha düşük bir düzeye gerilemiş durumda.

ASGARİ ÜCRETLİ ON BEŞ CUMHURİYET ALTINI KAYBETTİ

Asgari ücret sadece döviz karşısında değil, altın karşısında da dramatik ölçüde değer kaybetti. Asgari ücretin yıllık tutarıyla 2003 yılında 25 Cumhuriyet altını alınabiliyordu. Bugün ise yıllık net asgari ücretle sadece 10 altın alınabiliyor.