İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yıkılan Buca Cezaevi arazisi için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi. Konuya ilişkin konuşan TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, Aliağa'ya getirilmek istenen asbestli gemi sökümünde olduğu gibi birlikte mücadele edileceğini vurguladı.

Buca Cezaevi alanı imar planına karşı itiraz büyüyor

BİRGÜN EGE

Yıkılan Buca Cezaevi arazisi için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesi için mücadele sürüyor. CHP İzmir Başkanlığı’nın ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de planların iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gelerek itiraz dilekçelerini verdi.

Dilekçelerin Bakanlığın İzmir İl Müdürlüğü'ne teslim edilmesinin ardından açıklama yapan TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, “Asıl ihtiyacımız olan şey, şimdiye kadarki itirazlarımızın yaşama geçmesi ve bakanlığın bu konuda titiz davranması. Yarından itibaren dava sürecimiz başlayacak. Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası üzerinden yürüteceğimiz bir dava sürecimiz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası yürütmesinde, Buca’daki tüm sürece dahil olan bütün kurum ve platformlarla birlikte bir toplantı düzenleyeceğiz. Bugüne kadar ki süreçte daha önce olduğu gibi gemi söküm sürecindeki gibi İzmir'in bütün duyarlı kesimleri ile yürüttüğümüz mücadelenin örneğini Buca’da da yürütmeye çalışacağız. Bu konuda bizim dışımızda siyasi partilerin ya da seçilmiş yöneticilerin tavırları değil, önemli olan halkın nasıl tavır koyduğu. Biz bu tavrın temsiliyetini burada gösteriyoruz. Bu nedenle Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü’nün planı değiştirmesi gerekir. Halkın yararına plan yapmalarını talep ediyoruz” dedi.

Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu adına konuşan Savaş Candemir ise, “Haziran ayından bu yana yürüttüğümüz sürecin sonucunda topladığınız dilekçeler ile cezaevi alanını kamusal alan ya da yeşil alan yapılması için bakanlığın yaptığı planlara itiraz etmek için buraya geldik. Bugünden itibaren bu sorun sadece Buca’nın değil, İzmir’in bir sorunudur. Alanın İzmir halkına tekrar verilmesi için kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

“ÜST YAPILAR YIKILDI, YERİN ALTINDA 2 KAT DAHA VAR”

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “İzmir Barosu’nun kentle, çevre ile ilgili hassasiyeti uzun süredir devam ediyor. Buca’da cezaevinin yıkılması süreci ile ilgili mevcut yıkım hakkında bir dava açıldı. Bu dava devam ederken, ne yazık ki üst yapılar yıkıldı. Ancak yerin altında 2 kat daha var ve bunlar yıkılmadı. Bununla ilgili biz İzmir Barosu’nun açmış olduğu davayı takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

“İZMİR'İN TÜM GÜÇLERİ İLE SAĞLIKLI KENTLER İÇİN YAN YANAYIZ”

Yaşanan depremleri hatırlatan ve Buca’daki afet toplanma alanı eksikliğine vurgu yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da şunları söyledi: “Buca cezaevi yıkıldı ve üstünü kapattılar. Biz kapatılan o üstte yeşil alanları görmek istiyoruz. Bundan 2 sene önce İzmir bir deprem yaşadı. Bundan 1 hafta önce yine Buca kaynaklı bir deprem yaşandı. Buca'da toplanma alanı dediğimiz alanlar yok, Buca’da yeşil alanlar yok. Ancak buna rağmen oraya konut yapmak isteyenlere karşı Buca'nın, İzmir'in tüm güçleri ile sağlıklı kentler için yan yanayız.”