Ezhel, Khontkar ve Young Bego, şarkı sözleri ve kullandıkları görsel imgeler sebebiyle gözaltına alındı. Bizim yaşadığımız, bu şarkıcıların gördüğü ve yaşadığı ne varsa bu memleketin yansımasıdır

Bugün şarkı sözleri yarın tüm sanat dalları

Fotoğraf: Deniz Ezgi Sürek

Bir haftadır sinirli olmanın ve gurur duymanın arasında bir yerdeyim. Geçen hafta Ezhel’in Sziget sahnesine çıkacağını duyurduğumdan bir gün sonra gözaltına alındı. Detayları paylaşmama hiç gerek yok çünkü zaten 1 haftada herkes yazdı ve siz de okudunuz. Okumadıysanız Ezhel’in resmi Twitter ve Instagram hesaplarından son gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Sorun şu, Ezhel’in sözlerini üzerine alınıp “böyle bir şey olabilemez” (kurduğu muhtemel cümlenin bu olduğunu düşünüyorum) diyen birisi şikayet ediyor ve bu kişinin uyarısı üzerine Ezhel gözaltına alınıyor. Sebep sözler, sebep gençleri uyuşturucuya özendirme. Murat Kekilli’nin “Bu Akşam Ölürüm” şarkısı üzerinden intihar eden birkaç kişi üzerinden Kekilli’yi linç eden zihniyetten pek farkı yok bunun. Radiohead’in “Ben buraya ait değilim” (Creep/Pablo Honey 1993) sözlerini yazarak 2 gencin intihar etmesi üzerine sözleri okuyup anlamaya çalışmadan Radiohead’i ve dinleyicilerini sonra Akmar Pasajı’na gidip kaset çektiren herkesi satanist olarak damgalayan cehaletle aynı kafa bu. Bu cehalet bugün şiddetini ve aymazlığını artırarak koşturmakta. Ezhel’in Müptezhel albümü yayımlandığında onunla ilk büyük röportajlarından birini yapmıştık Motto Müzik için. Hayatımda gördüğüm en zeki genç müzisyenlerden biriydi.

Kendisi 1990 doğumlu. O gün, zeki ve en önemlisi ailesine bağlı, değer bilen ahlaklı bir mahalle çocuğu gördüm. Senin benim gibi büyümüş hem varoşu görmüş hem de ferah içinde yaşayanları tanımış, çevresini gözlemlemiş, zor zamanlar geçirmiş ve bunlar hakkında müthiş etkileyici samimiyetle şarkılar yazabilen pırıl pırıl bir genç. Şarkılarından sadece uyuşturucu detayları görenlere anca pes diyebilirim. Algıda seçicilik mi desem kötü niyet mi desem bilemiyorum.

Ellerinde değil, dayanamıyorlar, katlanamıyorlar. Birbiriyle kenetlenip sürekli üreten insan gördükleri zaman çıldırıyorlar.

İstiyorlar ki herkes, üretimleri kötü propaganda malzemesini geçemeyen, yaratıcı ruhu olmayan sözde sanatçılar gibi olsun. Kimse özgür yaşamasın. Şarkı sözleri yasaklanamaz çünkü insan beynine sınır koyamazsınız. Kestikleri kıl daha gür çıkacak. Dünya üzerindeki hiçbir baskı zihniyeti zafere ulaşamadı. Ezhel gözaltına alındığında birlik olan Kadıköy Acil tayfasını ayrıca kutlamak isterim. Türkiye’de başka hiçbir müzik türünde böyle bir reaksiyonun verilebileceğine ihtimal vermiyorum. Büyük bir aile olduğunu gösterdi Kadıköy. Bu arada ben bu yazıyı yazarken Khontkar ve Young Bego’nun da gözaltına alındığını öğrendim. Müziği sevmek zorunda değilsiniz ama özgür düşünceyi asla hapsedemezsiniz. Çalışırsanız bu size katlanarak geri döner. Bu benim öngörüm değil, tarihin bizlere öğrettiği bir bilgi.
Bizim yaşadığımız, bu şarkıcıların gördüğü, yaşadığı ne varsa bu memleketin yansımasıdır. Memlekette onlara sunulan sokaklarda gördükleri ve kaleme aldıkları her şey için yine bu memleket sorumludur.

Son olarak söylemem gereken bir şey var. Bugün şarkı sözünü yasak etmeye çalışanlar yarın senaryoda değişiklik ister, yayın öncesi kontrol der. Ses, çıktı çıktı, yoksa bu iş garip bir noktaya doğru seyrediyor.