Buraya nasıl geldik? Artık neden tamam?

95 yıllık Cumhuriyet tarihinin en kritik karar anına 3 hafta kala sizlere 16 yıllık tek parti iktidarını özetlemek istedim. Bu sürenin son 1.5 yılı hariç tamamında ekranlarda haber anlatan bir gazeteci olarak amacım tarihe not düşmek ama siz bu notları dilerseniz kesip otobüse, yemekhaneye, büro panosuna, fabrika vardiya çizelgesinin yanına, okulda defterinize, sıralara, ağaçlara, tarlalara ve ufka, gölgede değirmene asabilirsiniz. Hatırlamak, kurtulmanın en etkili yöntemlerindendir.

2002
Her şey MHP Lideri Bahçeli’nin erken seçim yapılmasını istemesiyle başladı. Kasım ayındaki seçimde çiçeği burnunda AKP, %34,29 oyla tek başına iktidara geldi. Koalisyon ortakları DSP ve ANAP’la birlikte Bahçeli’nin MHP’si de baraj altında kaldı. Devlet Bey, o gece genel başkanlığı bırakacağını açıkladı ama kalmaya ikna edildi ! 16 yıl daha kaldı!

2003
AKP, ilk iş olarak Meclis’e Irak tezkeresini getirdi, ABD’nin Irak işgaline yardımcı olmak istiyor, Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanı olmakla övünüyordu. 1 Mart tezkeresi TBMM’de reddedildi. Amerikalılar, Süleymaniye’de askerimizin başına çuval geçirdi!

2004

buraya-nasil-geldik-artik-neden-tamam-471069-1.
Türkiye, yandaş müteahhitlerle, inşaat firmalarıyla tanışıyor, ‘asıl biz demir ağlarla örüyoruz memleketi biz’ nidaları eşliğinde ilk facia yaşanıyordu. Törene yetiştirilmek için ‘hızlandırılan’ tren Sakarya Pamukova’da raydan çıktı. 41 kişi hayatını kaybetti. İstifası istenen dönemin ulaştırma bakanı Binali Yıldırım, ‘zor zamanlarda bırakıp kaçacak adam değilim’ dedi!

2005
Kemal Derviş’in devam ettirilen mali politikaları meyvelerini veriyor, enflasyondaki düşüşle paradan altı sıfır atılıyordu. Umumi tuvalet artık 1 Lira’ydı. Yılbaşı gecesi Seka kağıt fabrikasında işçiler fabrikanın kapatılma kararını protesto etmek için yeni yıla fabrikada girdiler. Yılın devamında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatıldı. Kapatmaların ve satışların devamı gelip şeker fabrikalarına kadar dayanacaktı. Aynı yıl, Türk Telekom Lübnanlılara satıldı.

2006

buraya-nasil-geldik-artik-neden-tamam-471070-1.
Mersinli çiftçi Kemal Öncel, derdini anlatmak istediği Başbakan tarafından ‘ananı da al git’ diye terslendi!
Başbakan, bir şehit yakınının ‘artık şehit cenazesi olmasın’ serzenişine de ‘askerlik yan gelip yatma yeri değildir’ yanıtını verecekti.

2007
27 Nisan’da Genelkurmay’ın internet sitesine laiklikle ilgili kaygılardan söz edilen bir bildiri konuldu.
22 Temmuz’da yapılan seçimlerde Akp o güne kadarki en yüksek oy oranına ulaştı: %47

2008
Anayasa Mahkemesi, iktidar partisinin ‘laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği’ tespitiyle hazine yardımının yarısından yoksun bırakılmasına karar verdi!
Ergenekon süreci başladı!

2009
Fetö’nün kumpas davaları, iktidar medyası tarafından alkışlanıyordu. Bizzat Başbakan’ın ‘ben bu davanın savcısıyım’ dediği davalar, eşi benzeri görülmemiş mağduriyetler yaratıyordu.. Arınç’a suikast iddiasıyla devletin kozmik odasına girildi.

‘Demokratik açılım’ süreci Oslo görüşmeleriyle başladı, Habur’da 50 bin kişiyle ‘karşılama töreni’ düzenlendi.
Tekel işçilerinin tarihe geçen direnişi Ankara’da fıskıyeli havuzlarda sona erdi!

2010
Anayasa değişikliği referandumuyla yargının tamamen teslim olmasının önü açıldı. Tarihe ‘Yetmez ama evet’ utancı diye geçen bir tavır referanduma damga vurdu. 12 Eylül’de yapılan referandumda %57.88 evet çıktı. Başbakan, referandum gecesi balkon konuşmasında ‘ölüleri bile çıkartıp oy kullandırın’ demiş olan ‘Okyanus ötesi’ne teşekkür etti!

Deniz Baykal, internete sızdırılan bir kasetin ardından istifa etti. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni genel başkanı oldu.

Başbakan, kaset için meydanlarda ‘neresi özel bunun? Genel genel…’ diyecekti!

2011
Erdoğan’ın Artvin Hopa ziyareti sırasında kullanılan biber gazı sebebiyle kalp krizi geçiren Öğretmen Metin Lokumcu, hayatını kaybetti. Başbakan,’kimliğini bilmiyorum, üzerinde durmaya da gerek duymuyorum’ dedi.

12 Haziran’da yapılan seçimlerde AKP, yüzde 49.8 oy aldı. Kılıçdaroğlu liderliğinde CHP’nin aldığı oy yüzde 25.9 oldu.
Müteahhitler, beton dökmeyi sürdürdü. Hes’ler dereleri kurutmaya devam etti. Dere yataklarına evler yapıldı…

2012
Sivas davası zamanaşımına uğradı. Başbakan, ‘hayırlı olsun’ dedi!

Samsun’da dere yatağına yapılan Toki konutlarını sel vurdu

Afyon’da mühimmat deposunda patlama meydana geldi. 25 asker şehit oldu. Afyon Valisi, Genelkurmay Başkanı’na halı hediye etti!

Bahçeli, Kongrede yeniden genel başkan seçildi!

2013
Çözüm süreci için akil insan heyetleri oluşturuldu. Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit gibi sanatçılar, Arzuhan Doğan Yalçındağ gibi iş insanları akil oldu!

Taksim’de Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmek istenmesiyle başlayan direniş büyüdü. Tarihe Gezi Direnişi olarak geçecek o sıcak Haziran ayından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Başbakan, ‘emri ben verdim, ben’ dedi. Hayatını kaybeden gençlerin isimleri tarihe yazıldı.

Kabataş yalanı olarak tarihe geçecek provokasyon birçok ünlü isim tarafından dillendirildi. Berkin Elvan’ın acılı annesi meydanlarda yuhalatıldı!

Tarihe 17-25 Aralık olarak geçecek operasyonlar başladı.

4 bakan Zafer çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış, milyonlarca dolarlık yolsuzlukla suçlandı, Meclis’te yapılan oylamayla dosyalar kapatıldı. Twitter’a, youtube’a erişim yasağı getirildi. Vikipedi’ye getirilen yasak kalıcı oldu.

2014
30 mart’ta yerel seçimler yapıldı. Enerji Bakanı, oy sayımında yaşanan elektrik kesintileri için ‘trafolara kediler girmiş’ dedi!

Mayıs’ta Soma’da ülke tarihinin en korkunç iş cinayeti işlendi. 301 madenci hayatını kaybetti. Madenci yakını yerde tekmelendi, bir başkası ‘yuh çekersen tokadı yersin’ denilerek tokatlandı !

Ağustos’ta yapılan seçimlerde Başbakan, yüzde 51.79 oyla Cumhurbaşkanı seçildi. Chp liderinin ‘tıpış tıpış sandığa gideceksiniz’ diye seçmene sunduğu çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, yüzde 38.44 oy aldı. İhsanoğlu, daha sonra Mhp milletvekili oldu ve en son Erdoğan’a oy vereceğini açıkladı!

Stratejik Derinlik yazarı Ahmet Davutoğlu, başbakan oldu. Suriye krizi çıkmaza girdi.

Ermenek’teki iş cinayetinde madenciler suda boğularak can verdi. ‘Evladım yüzme bilse kurtulurdu’ diyen madenci anası, yürekleri dağladı.

Cumhurbaşkanı, Atatürk Orman Çiftliği arazisine kaçak yapılan ve inşaat sürerken yargıdan çıkan kararlar karşısında ‘geçer içine otururum. Güçleri yetiyorsa gelip çıkarsınlar’ dediği Saray’a oturdu. Saray’ın maaliyeti 1 milyar 370 milyon Lira olarak açıklandı. Saray’a Külliye denilmesi kararlaştırıldı. Birçoğu yandaş işadamlarının eline geçmiş olan medya ‘külliye’ demeye başladı!

2015

buraya-nasil-geldik-artik-neden-tamam-471071-1.
28 Şubat’ta çözüm süreciyle ilgili Dolmabahçe mutabakatı açıklandı!

Cumhurbaşkanı, ‘400 vekil verin, bu iş huzur içinde çözülsün’ açıklaması yaptı.

7 Haziran seçimlerinde Hdp barajı aştı. AKP, yüzde 40.66 oy oranıyla Meclis çoğunluğunu yitirdi. Chp, yine yüzde 25 oy aldı ! Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli’ye Başbakanlık teklif etti. Bahçeli, ‘ne bu? Çin’den gelen yeni bir oyuncak mı?’ diye sordu, reddetti!

Huzur içinde çözülme yaşanmadı ! 20 Temmuz Suruç saldırısında 32 kişi hayatını kaybetti.

22 Temmuz’da Ceylanpınar’da 2 polis memuru evlerinde uyurken şehit edildi. Çözüm süreci bitti. Ardarda şehit cenazeleri gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı, bazı cenaze törenlerinde yükselen itirazlar karşısında ‘karakteri bozuk olan şehit babaları da var’ açıklaması yaptı!

10 Ekim’de Ankara Garı önünde tarihimizin en kanlı terör saldırısı yaşandı. 103 kişi hayatını kaybetti. 1 Kasım’da yapılan seçimde Akp bu kez yüzde 49.48 oy aldı ve yeniden tek başına iktidar oldu.

2016

buraya-nasil-geldik-artik-neden-tamam-471072-1.
Ankara Kızılay’da bombalı saldırı düzenlendi. 38 kişi öldü.

Ahmet Davutoğlu yerini Binali Yıldırım’a bıraktı !

Atatürk Havalimanı’nda canlı bomba saldırısında 44 kişi öldü.

15 Temmuz’da daha önce benzeri görülmemiş kanlı bir darbe girişimi yaşandı.248 kişi şehit oldu, iki binden fazla kişi yaralandı.

21 Temmuz’da 3 ay olağanüstü hal ilan edildi ve bir daha olağan hale dönülmedi.
Kanun hükmünde kararnamelerle binlerce kişi işinden edildi!

2017
16 Nisan referandumunda Başkanlık sistemiyle ilgili değişiklik oya sunuldu. Şaibeli sonuçlara göre yüzde 51.41 evet çıktı !

Ohal çerçevesinde metal işçileri, ilaç fabrikası işçileri ve cam işçilerinin grevleri ertelendi. Ohal’in ‘patronlar rahat edebilsin diye’ uzatıldığı açıklandı !

2018
Son referandumdan bu yana Akp’nin ortağı gibi davranan ve kurulan ittifakla bu durumu tescil ettiren Devlet Bahçeli, tıpkı 2002’deki gibi erken seçim yapılması gerektiğini açıkladı. Türkiye, nefesini tuttu, tarihin en kritik seçimi için beklemeye başladı…