Milli maçlar sebebiyle liglere verilen aranın ardından oynanan ilk maçta Galatasaray ile Konyaspor 1-1 berabere kaldı. Galatasaray cephesinde puan kaybının faturası tartışmalı bir penaltı kararı veren hakem Hüseyin Göcek’e kesilmiş durumda.

Hatayı başkasında aramak, kendi hatalarının üstünü örten bir tuzaktır. Tüm eksiklere rağmen sahaya kayda değer bir 11 ile çıkmış, seyircisinin desteğini arkasına almış oyuncu grubunun hücumda bu kadar etkisiz, savunmada ise dağınık olmasını ne hakem hatalarıyla ne de sakat ve cezalı futbolcuların çokluğuyla açıklayabiliriz. Memleket futbolunda öfke ve gerginlikten beslenerek başarıya ulaşma dönemi geride kalıyor. Üçüncü Aykut Kocaman dönemine puan alarak başlayan Konyaspor ilerleyen haftalar için umut verdi.

Mehmet Özdilek’in gelişiyle yükselişe geçen Erzurumspor ligin sürpriz takımlarından Antalyaspor’u mağlup ederek ateş hattından çıkmayı ilk kez başardı. Yenilmezlik serisini 6 maça çıkaran Dadaşlar, son dört iç saha maçında hiç yenilmeyip 10 puan topladılar. Beklentilerin çok üstünde bir sezon başlangıcı yapan ve zirve yarışına ortak olan Antalyaspor üst üste ikinci mağlubiyetini alarak altıncı sıraya geriledi. Sporcu psikolojisi kazanmayı da kaybetmeyi de hemen alışkanlık haline getirebilir. O yüzden mağlubiyet serisini uzatmak kâbusa dönüşebilir.

Sergen Yalçın ve ekibi, Alanyaspor vazifesine Kayserispor’u 5-0 mağlup ederek sükseli bir başlangıç yaptı. Yalçın milli arada takımını iyi hazırlamış olmalı ki ligin ilk 12 haftasında 6 gol atan takım aradan sonraki ilk maçını 5 gol atarak kazandı. Ertuğrul Sağlam teknik direktörlük kariyerinin en başarısız günlerini yaşıyor. Maç sonu istifa sinyalleri veren Sağlam’ı Kayserispor yönetimi vazgeçirdi.

Memleketin başkentinde doğru düzgün tek bir stadyum olmayınca TFF Osmanlı Stadı’nın zemini nedeniyle Ankaragücü-Beşiktaş karşılaşmasını Kayseri’ye taşımaya karar verdi. Demirören yönetiminin maçtan bir gün önce bilet alan taraftarlara ve akredite olan basın mensuplarına 350 kilometre ötede yeni bir adres göstererek yine bir iş bilmezlik gösterisi yaptığı karşılaşmayı, Beşiktaş beklentilerin aksine rahat kazandı. Üstelik Şenol Güneş’in sahaya sürdüğü 11, kâğıt üzerinde son yılların en zayıf kadrosuydu. Ljajic Beşiktaş formasıyla en etkili oyununu oynarken kadronun pek tercih edilmeyen oyuncuları Dorukhan, Güven, Fatih ve Mustafa oynadıkları oyunla ilerleyen haftalarda daha fazla şans bulmayı garantilediler. Ankaragücü ise son andaki değişikliğe adapte olamamış olacak ki sezonun en etkisiz maçlarından birini oynadı.

Sivasspor evinde Rizespor’u mağlup edip ateş hattıyla arasındaki mesafeyi açma fırsatını değerlendiremedi. Alt lige düşme kâbusunu yeni atlatmış Sivas halkının şehrin takımına daha çok sahip çıkması gerekiyor. Rizespor için alınan her puan kıymetli. Ancak ateş hattındaki takımlar arasında en az umut ışığı saçan takım da onlar.

Evinde Bursaspor’u konuk eden Akhisar, iki farkla öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve haftayı puansız kapatarak yeniden düşme hattına geriledi. Tarihinin en başarılı sezonunun ardından dibe vuran Akhisar, yeniden ayağa kalkamazsa ülkemizi Avrupa Ligi’nde temsil ettiği sezonda Süper Lig’e veda etmek zorunda kalabilir. Bursaspor başarılı oyununu nihayet sonuca yansıtmayı başardı. Umut Nayir’in iki gollük performansı da forvet bölgesindeki rekabet adına sevindirici…

Evinde taraftarının da desteğini arkasına alan Trabzonspor Fenerbahçe’yi etkili bir oyunun ardından 2-1 mağlup ederek rakibi karşısındaki 8 yıllık galibiyet özlemine son verdi. Penaltı dahil sayısız gol fırsatından yararlanamayan Karadeniz temsilcisi Burak Yılmaz’sız oynadığında hücumda daha yaratıcı olabildiğini de göstermiş oldu. Ancak Ünal Karaman’ın takımının savunma zaaflarına çözüm üretmesi gerekiyor. Fenerbahçe son bölümde yakaladığı fırsatları değerlendirebilse bu kadar etkili oynadıkları maçta galip gelemeyebilirlerdi. Fenerbahçe adına tek olumlu şey Harun Tekin’in rüştünü ispat etmesi oldu.

Mustafa Denizli’nin gelişiyle Kasımpaşa başka bir seviyeye çıktı. Ligimizin dişli takımlarından Yeni Malatyaspor’u zorlanmadan geçip zirvedeki Başakşehir’in en yakın takipçisi konumuna geldiler. Garip bir sezon yaşıyoruz. Şampiyon ilan etmek için çok erken ancak ilk 13 haftada takımların sahada oynadıkları oyuna baktığımızda, zirve yarışının en kuvvetli adayları iktidarın proje takımları Kasımpaşa ve Başakşehir gibi duruyor. Daha önce oligarşik takımların hepsinin bu kadar çaresiz oynadığı bir sezon olmamıştı. Malatya’nın haftayı puansız kapatmasından ziyade bu kadar etkisiz oynaması şaşırtıcıydı.

Başakşehir, İzmir deplasmanında Göztepe’ye gol izni vermeyip her iki devrede bulduğu birer golle üç puanı cebine koydu ve en yakın takipçisi ile arasındaki puan farkını beşe çıkarttı. Geçen sezonun aynı haftasına göre kendi performanslarının üç, son şampiyon Galatasaray’ın ise bir puan önündeler. Başakşehir’e karşı erken mağlup duruma düşen Göztepe, gerekli tepkiyi gösteremeyince evindeki 5 maçlık yenilmezlik serisi de sona erdi.

***

bursaspor-geri-dondu-535639-1.

Haftanın golü: Jose Sosa
Trabzonspor’un Fenerbahçe’yi 2-1 mağlup ettiği karşılaşmada Jose Sosa yaptığı şık vuruşla haftanın golüne imza attı.

Haftanın takımı: Bursaspor
2-0 geriden gelip deplasmanda Akhisar’ı 4-2 yenmeyi başaran Bursaspor oldu.

Haftanın teknik direktörü: Sergen Yalçın
Alanyaspor’un başında çıktığı ilk maçı 5-0 kazanan Sergen Yalçın haftanın teknik direktörü oldu.

Haftanın oyuncusu: Adem Ljajic
Beşiktaş formasıyla ilk golünü atan Sırp oyuncu Adem Ljajic gösterdiği performansla haftanın oyuncusu olmayı hak etti.