Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yıllık 16 milyon 425 araç için Hazine garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden bir yılda 2 milyon 200 bin araç geçtiğini açıkladı. Buna göre, garanti edilen her sekiz araçtan sadece birisi köprüyü kullandı.

Çanakkale Köprüsü için garanti edilen her sekiz araçtan sadece biri geçmiş!

HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz yıl açılan ve yıllık 16 milyon 425 araç için Hazine garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden bir yılda sadece 2 milyon 200 bin araç geçti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman K10-P2 Konteyner ve Prefabrik Alanı'nda açıklamalarda bulundu, yarın Çanakkale'de Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu'nun açılışını yapacaklarını dile getirdi.

Konuşmasında, geçtiğimiz yıl 18 Mart tarihinde açılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışının birinci yılı olduğunu anımsatan Karaismailoğlu, yıllık 16 milyon 425 araç için Hazine garantisi verilen köprüden bir yılda 2 milyon 200 bin araç geçtiğini bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, Karaismailoğlu, özetle şunları söyledi: "Tasarım ve mühendislik anlamında 'en'lerin ve 'ilk'lerin köprüsünü inşa ettik ve ülkemizin bütünsel kalkınma hamlesi için dev bir adım olan bu eserimizin meyvelerini alıyoruz. Bugüne kadar 2 milyon 200 bin araç 1915 Çanakkale Köprü'müz sayesinde kara yolunu kesintisiz şekilde kullandı. 2 milyona yakın araç da Malkara-Çanakkale Otoyolu'nu kullandı. Böylece bölge ekonomisi canlandı. Turizme, tarıma ve istihdama önemli katkılar sağlandı. Sonuçta ülkemiz kazandı, milletimiz kazandı."

KAMUNUN BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

Muhalefet, günlük 45 bin araç için geçiş garantisi sayısının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek bunun Hazine'ye büyük yük getireceğini belirtmişti.

Tepkilere rağmen yap-işlet-devlet modeliyle Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubu tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi, verilen garantide araç başı ücret 15 Euro + KDV olarak belirlendi. Ancak köprünün geçiş ücreti 200 TL olarak açıklandı. açıklandı. Sözleşmede belirlenen ücret, Euro Bölgesi enflasyonuna göre güncelleniyor.

Köprüdeki kur garantisi, kamunun borç yükünü her geçen gün artırıyor.