Katıldıkları yarışma programları ile gündeme gelen sosyal medya fenomenleri Bahar Candan ve Nihal Candan kardeşler, haklarında çıkan suç örgütü üyeliği iddialarının ardından gözaltına alındı. Candan kardeşler ile birlikte iki kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Candan kardeşler gözaltına alındı
Fotoğraf: AA

Sosyal medya fenomenleri Bahar Candan ile ablası Nihal Candan'ın da aralarında olduğu 4 kişi, Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alındı.

Türkiye genelinde farklı devlet kurumlarından ihale yoluyla sözde ucuza araç aldıklarını beyan eden şüphelilerin, ağlarına düşürdükleri mağdur şahıslara ucuz araç satışı yaparak güven kazandıkları belirlendi. Şüphelilerin bu yöntemle araç talepleri alarak para topladıkları tespit edildi.

13 mağdur şahıstan yaklaşık 10 milyon lira para toplayan şüphelilerin, ihalede sorun olduğu gerekçesi ile mağdur şahıslara geri ödeme yapmayarak herhangi bir araç teslimi yapmadıkları tespit edildi. Teknik ve fiziki takibin ardından tespit edilen 6 şüpheli, 3 Mayıs'ta operasyonda yakalanarak gözaltına alındı. Adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 5’i tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 1’i ise serbest bırakıldı.

Soruşturmaya yönelik devam eden çalışmalarda, örgüt içerisinde yer aldığı ve liderliğini yaptığı belirlenen Onur Apaydın ve örgüt üyesi olduğu belirlenen Nihal Candan ve kardeşi Bahar Candan ile Hacı İsrafil Sağlam, 14 Kasım'da İstanbul ve Kars'ta düzenlenen operasyonda yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin çok sayıda suç kaydı olduğu tespit edildi. 

3 ŞÜPHELİ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Örgüt faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan fenomen kardeşler ve Hacı İsrafil Sağlam, emniyetten sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Hastanedeki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli ardından tekrar emniyete getirildi.

Candan kardeşler basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. 

Şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından Gayrettepe'deki İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi. Şüphelilerin sorgularına devam edileceği öğrenildi.

DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin gözaltına alındığı operasyona ilişkin yeni detaylar çıktı. Candan kardeşlerin gözaltına alınma sebebinin 2020 yılında başlatılan bir çalışmayla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, 2021 yılı haziran ayında bir örgüte yapılan operasyonla Eren Koç’un da aralarında olduğu 24 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerin tamamı tutuklanmıştı. Öte yandan, 197 bin TL, 70 bin TL’lik çek senet, 2 araç ve 2 ruhsatsız tabanca ele geçirilmiş 29 müştekiden 90 milyon TL’lik haksız kazanç elde edildiği belirlenmişti.

Geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen bir başka operasyonda ise, örgüt lideri olduğu belirlenen Onur Apaydın’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan 5’i tutuklanarak ceza evine gönderilmişti. Bu operasyon sonucunda da, 9 müştekinin toplam 15 milyon TL mağdur edildiği öğrenildi. Onur Apaydın’ın lideri olduğu suç örgütünün, mağdurlara piyasa değerinin altında otomobil satma vaadinde bulunduğu, onların güvenini kazanmak için bu kişilerle yaptıkları görüşmelerde Bahar ve Nihal Candan kardeşleri de bulundurdukları ortaya çıktı.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Öte yandan Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada, medyada "Fenomen Bahar ve Nihal Candan sazan sarmalı vurgunu ile suçlanıyor" içerikli haberler nedeniyle basın açıklamasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından örgüt faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından yürütülen soruşturmada, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 79 mağdurun dolandırıldığı tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında şüpheliler, A.B.C, G.Ç. ve H.İ.S. 14 Kasım 2023'te suç örgütüne üye olma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından gözaltına alınmıştır." ifadesi kullanıldı.

Soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılması ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla işlemlerin etkin biçimde yapıldığı vurgulandı.

TİMUR SOYKAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

BirGün yazarı Timur Soykan, Candan kardeşler ile ilgili çok sayıda kişiyi 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle dolandıran bir suç örgütünün mensubu oldukları yönünde iddiaları gündeme getirmişti. 

Örgütün gizli kasası oldukları yönünde iddiayı yazan Soykan, "Bahar ve Nihal Candan kardeşler, çok sayıda kişiyi dolandıran bir suç örgütünün mensubuydu. 26 Eylül 2023’te yapılan suç duyurusunda 3 şikâyetçi ve 25 mağdur yer aldı" ifadelerini kullanmıştı.