Canlı yayında genç kadına şiddet

HABER MERKEZİ

ATV’de yayımlanan reality şov programının sunucusu Esra Erol, 40 yaşında bir erkeğin istismarına maruz kalan ve yüzünün gözükmesini istemeyen 18 yaşındaki bir kadını canlı yayında ifşa etti, psikolojik şiddete maruz bıraktı. Erol’un sinir krizi geçiren genç kadını azarlaması ve bağırıp çağırması, sosyal medyada büyük tepki çekti. Kadın örgütleri, reyting uğruna bir kadına programda psikolojik şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.


18 yaşındaki Elif, perde arkasında ağlayarak “Stüdyoya çıkmak istemiyorum. Yüzümü göstermeyin” diyerek sinir krizi geçirdi. Erol ise kameralar kayıttayken kadına bağırıp çağırmaya başlayarak şu ifadeleri kullandı: “Çekmeyin şunu! Aynı isyanı bedenini korumak için de göster! Rica ediyorum. 18 yaşındasın kızım sen! Bu mu senin geleceğin… Kendine bunu mu layık görüyorsun… Bu tepkileri size zarar veren insanlara kullanın. Bu kadar olmaz ya… Cinnet geçireceğim ya!”

Bu anlar ATV’nin sosyal medya hesabından “Esra Erol sinirlerine hâkim olamadı” başlığıyla paylaşıldı.

Kadın örgütleri hem Erol’a hem de programı yayımlayan kanala sert tepki gösterdi. Kadın Koalisyonu, “Esra Erol’un istismar mağduru bir genç kadını yayına zorla çıkararak bağıra çağıra suçlaması, ağır bir ikincil travma yaşatması, psikolojik şiddetin en ağır örneklerinden biridir. Kabul edilemez” açıklaması yaptı. Kadın Meclisleri de şu paylaşımı yaptı: “Bu programlarda reyting uğruna kadınların aşağılanmasına izin vermeyeceğiz. Şiddete uğrayan her kadının koşulsuz yanındayız.”

SEN KİMSİN?

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da yaşananlara tepki gösterdi. Oyuncu Hazal Kaya, "O küçücük kıza söylediklerinin, öldürülen, şiddete uğrayan kadınlara ‘Orada ne işi varmış?’ demekten ne farkı var? Sen kimsin de yayına çıkmak istemeyen, belli ki ağır travma yaşayan bir kadın üzerinden şov yapıyorsun?" diye yazdı.