Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkiler konusunda liderler düzeyinde görüşme için her iki tarafın da tarih üzerinde çalıştığını belirterek bunun uzaması durumunda büyükelçilerin tekrar atanmasıyla ilgili bir karar alınabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması: Karşılıklı olarak büyükelçi ataması kararı alabiliriz
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'deki 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta dış politikadaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Mısır ile devam eden ilişkiler konusunda liderler düzeyinde görüşme için her iki tarafın da tarih üzerinde çalıştığını ifade ederek bunun uzaması durumunda büyükelçilerin tekrar atanmasıyla ilgili bir karar alınabileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'ın katılacağı bakan yardımcısı düzeyindeki dörtlü toplantının 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da yapılacağını açıkladı.

LAVROV’UN TÜRKİYE ZİYARETİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretine ilişkin Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Lavrov'un 6-7 Nisan'da yapacağını ve ikili ilişkilerin farklı boyutlarını görüşme imkanı bulacaklarını söyledi.

Lavrov ile görüşmede Suriye, Libya ve diğer bölgesel konuların da ele alınacağını bildiren Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili siyasi süreç, göçmenlerin durumu ve depremlerden sonra oraya yapılacak insani yardımların artırılması konularının değerlendirileceğini ifade etti.

DÖRTLÜ TOPLANTI 3-4 NİSAN’DA

Çavuşoğlu, “Rusya'nın ev sahipliği ve kolaylaştırıcılığında Suriye ile bir angajman süreci başladı biliyorsunuz. Daha sonra İran da bu sürece dahil oldu. Bazılarınız Mısır'ı ziyaretimizde vardı ve Mısır'da sizlere bakan yardımcıları düzeyindeki toplantının ertelendiğini söylemiştik. Şimdi o toplantının tarihi netleşti. Bakan yardımcısı düzeyinde dörtlü toplantı, 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da gerçekleşecek” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Yunanistan ile ilişkilerde de olumlu bir hava yakalandığını söyleyen Çavuşoğlu, öncelikle bu olumlu havanın kalıcı olabilmesi için iki tarafın gerginliği artıran adımlardan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, “Anlaşamadığımız, üzerinde uzlaşamadığımız ya da çözemediğimiz tarihi sorunlar var. Bazıları karmaşık. Bunları çözme konusunda samimi bir çalışma ortamının olması lazım. Nasıl çözeceğiz, bu istişari görüşmeler artık istişari olmaktan çıkmalı, sonuç odaklı olmalı. Sorunların ne olduğu tespit edildi, dünyada herkes biliyor” diye konuştu.

(AA)