Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin Rusya'nın taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. "'Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyorlar, hayır savunmuyoruz" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu: 'Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyorlar, hayır savunmuyoruz
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tahıl koridoruna ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine, "Bazıları 'Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyor, hayır savunmuyoruz. Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylüyoruz" yorumunda bulundu. Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı’nda (TDT) gözlemci üye olmasının eleştirilmesiyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "KKTC’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubon ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin, "Önemli adımlar atıldı. Rusya da tatmin oldu, ama engellerin tamamen kalkmadığını söylemek lazım" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'NIN TALEPLERİ KARŞILANMALI"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Bazıları 'Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyor, hayır savunmuyoruz. Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Bazı zorluklar oldu ama epey mesafe kaydedildi. 4 ay sonra umarım tekrar uzatılır, 1 yıl uzatılır. Umarım bir daha uzatmaya gerek kalmaz, ateşkes olur. Biz çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz. Biz 'komşumuz açken tok yatmayalım' anlayışıyla arabuluculuk ettik. Bundan sonra da sürdüreceğiz."

Çavuşoğlu, Polonya'ya füze düşmesine de değinerek "İlk incelemelere göre, bir kaza yaşandığı anlaşılıyor. Tabii derinlemesine incelemeler devam ediyor. Kaza da olsa maalesef devam bir savaşın yansıması. Bir an önce savaşın sonlandırılması, müzakere masasına dönülmesi her bakımından önemli" diye konuştu.

"KKTC'NİN BİR YERE GÖZLEMCİ ÜYE OLABİLMESİ İÇİN BAŞKASINDAN İCAZET ALACAK DEĞİLİZ"

Kuzey Kıbrıs'ın TDT'ye "gözlemci üye" olmasına yönelik tepkilere ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, tepki gösteren AB'ye "Dürüst olun" çağrısı yaparak 2004'te Annan Planı'nı kabul eden KKTC'ye kısıtlamaları kaldırma sözü verildiğini ancak buna riayet edilmediğini söyledi.

"AB'nin ne hakkı var ki TDT'ye müdahale etsin" diyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD'den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. Dolayısıyla KKTC'nin TDT'ye üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan ABD'nin, özellikle AB'nin TDT üyelerine baskı yaptığını da gördük. Hatta tehdit ettiğini de gördük. Çok ciddi baskı yaptılar, her bir ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar. Ama şunu unutmasınlar; artık AB veya ABD, kim olursa olsun bu tür tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var."

(AA)