BirGün Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ve SOL Parti MYK üyesi Bülent Forta, TAKSAV Edirne’de ‘Seçimlerin ardından Türkiye’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Seçimin ve demokrasinin muhalefetin işaret ettiği gibi sandıkta kazanılmadığını belirten Aydın ve Forta mücadelenin sokakta olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi
Cennete giden yolun ipuçları verilmedi

HABER MERKEZİ

TAKSAV Edirne’de 'Sol tartışıyor' başlıklı ilk söyleşi BirGün Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ve SOL Parti MYK üyesi Bülent Forta’nın sunumuyla gerçekleşti. Seçimlerin ardından Türkiye tablosunu değerlendiren Aydın ve Forta örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. 

Tarihin en gerici meclisiyle karşı karşıya kaldığımıza dikkat çeken Aydın, 14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen tarihi seçimlere giden yolda atılan adımları değerlendirdi. Bundan sonraki süreçte de umudu kaybetmememiz gerektiğine ve mücadeleye devam etmemiz gerektiğine vurgu yapan Aydın, seçimin sandıkta değil sokakta kazanılacağını söyledi.

Erdoğan’ın bir mucize gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın, “Bundan bir yıl önce halkın yüzde 60’ında yükselen AKP karşıtlığına karşın Erdoğan rejimi bu durumu kendi lehine çevirmeyi başardı. Yaklaşık yüzde 10’luk bir kesimi ikna etti. Erdoğan bu çalışmalarını yürütürken muhalefet ise Erdoğan’ın hamlelerine yanıt vermek, toplumsal ve hukuksal direnç göstermek yerine sandığı işaret etti. Ancak maçın galibiyeti için sandıkta verilecek oyun yeterli olmadığını bir kez daha gördük. Her şey güzel olacak dendi ancak bunun nasıl olacağı izah edilmedi” dedi. 

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yorgunuz, bıkkınız ama biz ayağa kalkmazsak tüm davalardan kopmuş ve ülkenin geleceğini gerici güruhlara teslim etmiş oluruz.”

PASİFİZE EDİLDİ

Forta da “Muhalefet, 14 Mayıs’ı bir referandum olarak görmedi. Başkanlık sistemi yerine güçlendirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz denilse de bu da yeterince anlatılmadı. Cehennemin kapısını kapatırken cennete gidişin yollarının ipuçları verilmedi. Sandık güvenliği konusunda da benzer açıklamalar yapılarak pasifizm yaratıldı ancak tablonun böyle olmadığı bir kez daha görüldü” şeklinde konuştu. 

Sandığa katılımın yüksek olmasının demokrasi olarak yorumlanmasının hatalı olduğuna dikkat çeken Forta, “Matematik ile oy sayarak demokrasi olmaz, seçim kazanılmaz” dedi. Forta, “Bizler sol fikriyatı anlatıp dayanışma ve ortaklaşma olanakları yaratmalıyız. Solun kendini yenilemesi eylemlerdir ve her eylem bir bilinci ileriye taşımak anlamında olmalıdır. Bu nedenle eleştirel inşaa gerekiyor” ifadelerini kullandı.