Kaynak: AA
Çerkes Sürgünü'nün 159. yılında yaşamını yitirenler İstanbul'da anıldı

Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çerkes Sürgünü'nün 159. yılında hayatını kaybedenleri andı.

Şişli'de bulunan genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, 21 Mayıs ve benzeri anma günlerinin Çerkesleri bütünleştirdiğini söyledi.

Baş, 21 Mayıs 1864'te Kafkasya'nın işgalini kutlayan bir zafer yürüyüşünün tertip edildiğini belirterek, "İşte onların zafer günü olarak kutladıkları bugün, 159 yıldır bize yas günü oldu. Direnişin sona ermesiyle sağ kalanlar kıyılara sürüldü. 50-60 kişi kapasiteli teknelere 300-400 kişi istif edildi. Aşırı yüklü gemiler açık denizlerin dalgalarına dayanamayarak Karadeniz'in dibini boyladı. Sağ kalanlar gerek aşırı yük nedeniyle ezilerek, gerek salgın hastalıklarda hayatını kaybetti" dedi.

İşgal edilen topraklarda kurulan askeri rejimin hayatta kalanlar için yaşam koşullarını alabildiğine zorlaştırdığını anlatan Baş, bunun da Türkiye'ye göçün 1914'e kadar sürmesine yol açtığını kaydetti.

Baş, Kafkas halklarının bu süreçte büyük kayıp verdiğini aktararak, sürgünde hayatını kaybeden, gurbette gözlerini hayata yumanları rahmet ve minnetle andığını ifade etti.