Çevre örgütleri İstanbul ve Bursa'da eş zamanlı basın açıklaması yaparak Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Tasarısı'na tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı'ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz" denildi.

Çevre örgütleri: Milli Parkları savunmaya Uludağ Milli Parkı’ndan başlıyoruz

HABER MERKEZİ

Bursa ve İstanbul’da bir araya gelen Bursa Su Kolektifi, Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, “Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı'ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz. Uludağ’ın tüm yaşamsal zenginliği ile var olma hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz” dedi.

AKP’nin Bursa milletvekillerinin hazırladığı, 49 milletvekilinin imzasının bulunduğu “Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Tasarısı” Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla 10 Aralık’ta kabul edildi. Bundan sonra TBMM Genel Kurulu’na sunulacak olan söz konusu tasarıyla, Milli Park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma Ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün yetkileri Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Uludağ Alan Başkanlığına devredilecek. Tasarının gerekçesi ise ‘yetki karmaşasına son vermek’ olarak sunuldu.

“YAŞANACAK YIKIMLARI KAPADOKYA’DAN BİLİYORUZ”

Alan Başkanlığı sınırlarını genişletme yetkisinin verildiği tasarıya karşı çıkan çevre örgütleri, “Sınırların Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilebilir olması bugün 2 bin hektar olsa da devamında 5 bin hektar belki de milli parkın tamamının Alan Başkanlığı ile yönetilmesinin önünü açıyor. Yaşanacak yıkımları kısa bir süredir alan başkanlığı sistemi ile yönetilen Kapadokya’dan tahmin ediyoruz. Bu kanun ile Uludağ’da koruma altındaki alanlar hızla ranta açılacaktır. Komisyon üyelerinin alacağı kararın, tek adam rejimi ve atama sistemi göz önünde bulundurulduğunda ne kadar bilime, akla uygun olacağı da tartışma konusudur. Bursa’ya ihanet olan bu kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Uludağ’ı Parsel parsel satmanıza göz yummayacağız” dedi.

Çevre örgütleri Uludağ’da yapılmak istenenin , “Turizm sektörünün iştahını doyurmaya yetmeyen 700 hektar genişlikteki 1. Ve 2. Gelişim bölgelerine 3. 4. 5. Gelişim bölgelerini de katmak, yeni yollar ve otoparklar yapmak, mevcut otelleri büyütmek, yeni oteller ilave etmektir” olduğunu vurguladı.

Sadece Uludağ Milli Parkı’nın değil ülkedeki 48 milli parkında benzer tehlikenin hedefinde olduğunu belirten çevre örgütleri “Kendinizle çok övünerek bulduğunuz bu formül Kazdağı, Hatila Vadisi, Ağrı Dağı Milli Parkları ve başka birçok Milli parkta, belki de eko turizm adı altında kendisini gösterecektir” ifadelerini kullandı.

İliç ve Akbelen’deki ekolojik yıkıma karşı durduklarını hatırlatan çevre örgütleri, “Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı'ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz. Uludağ’ın tüm yaşamsal zenginliği ile var olma hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz” dedi.

Açıklamanın devamında Uludağ Milli Parkı’ndaki doğal yaşama ilişkin bilgi veren çevre örgütleri bunu şöyle sıraladı:

>> Uludağ Alanı ilan edilecek 2 bin hektarın (20 milyon m2) tamamı Milli Parktır ve Doğal Sit Alanıdır.

>> 13 bin hektar genişlikteki Uludağ Milli parkı sayıları gittikçe azalan Sakallı Akbaba ve Kaya Kartalının yuvasıdır.

>> Paçalı Baykuşun ilk görüntülendiği yer Uludağ’dır.

>> Apollo kelebeğinin ender yaşadığı bölgelerdendir ve Uludağ’a özgü bir alttürü vardır.

>> 32 lokal endemik bitki türünün yaşam alanı sadece Uludağ’dır.

>> Sadece Türkiyede yaşayan 148 endemik tür de Uludağ’da yayılış göstermektedir.

>> Uludağ’da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiştir.

“YAŞAM VE DOĞA SAVUNUCULARI İLE BERABER TBMM’Yİ ZİYARET EDECEĞİZ”

Açıklamanın devamında ise kanun tasarısıyla ileride milli park içerisinde yapılacak her tür yapılaşma, sit sınır ve derece değişikliklerine hukuki kılıf hazırlanmaya çalışıldığını belirten çevre örgütleri, “Alan Başkanlığı Kanun teklifi 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa aykırıdır. Bu sebeple Bu hafta içerisinde ülkenin birçok yerinden gelecek yaşam ve doğa savunucuları ile beraber TBMM’ni ziyaret edeceğiz. Kanun tasarısının Genel Kurula gelmeden geri çekilmesi talebimizi yineleyeceğiz” dedi.