Kısa çalışma ödeneğinin, iktidar tarafından ‘son kez’ ay sonuna kadar uzatıldığını anımsatan CHP yönetimi, bunun neden olabileceği tehlikelere ilişkin bir çalışmaya imza attı. Hazırlanan çalışmada, 1 Nisan itibarıyla işsizler ordusuna 1.3 milyon yeni vatandaşın eklenebileceği vurgulandı.

CHP’den ‘pandemide işçi’ çalışması: Bir gecede 1.3 milyon kişi işsiz kalabilir

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Kısa çalışma ödeneği ile vatandaşların salgın hastalık sürecinde “açlıkla terbiye edildiğini” kaydeden CHP yönetimi, pandemi bitmeden sona erecek bu eksik sistemin, yeni mağduriyetlere ve işsiz nüfus patlamasına neden olabileceğini ifade etti.

İşçi Sendikaları, esnaf, sanatkar ve sivil toplum kuruluşlarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 1 Nisan’da bitecek kısa çalışma ödeneğine ilişkin bir çalışmaya imza attı. CHP Merkez Yönetim Kurulu’na sunulan çalışmada, yeni işsizlik tehlikesine vurgu yapıldı. 1 Nisan’da kısa çalışma ödeneğinin son bulacağı ve işverenlerin önünde iki seçenek olduğu ifade edilen çalışmada, “Pandemi süreci sona ermeden, uygulamaya son verileceği açıklandı. İşveren, işçilerini ya günlük 47 TL karşılığında zorunlu ücretsiz izne çıkaracak ya da işten çıkaracak” denildi.

KİTLESEL İŞSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

CHP’nin işsizlik ve zorlu yaşam koşullarına karşı önerilerinin de yer aldığı çalışmada, şu tespitlere yer verildi:

“Kısa çalışma ödeneğinin son kez Mart ayı sonuna kadar uzatılması ilerleyen dönemlerde işçi maliyetini karşılayamayan işverenlerin toplu işten çıkarma yoluna gitmesine neden olacaktır. Esnafın halen tam kapasite ile çalışamadığı ve salgının durumuna göre yeni kısıtlamaların gündeme gelebileceğini varsaydığımızda, kısa çalışma ödeneğinin en azından pandemi sonrasına kadar devam etmesi gerekmektedir. Kitlesel işsizliğin önüne geçilmesi ve çalışanların zorla ücretsiz izne çıkartılmaması için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırılmalı, 450 gün prim ödeme ve 60 gün kesintisiz hizmet şartı kaldırılmalıdır. Tüm işçilerin bu süreçte kısa çalışma ödeneğine erişimi kolaylaştırılmalıdır. İşten çıkarma yasağı salgın boyunca bütün istisnaları kaldırılarak devam edilmeli, Kod-29 zulmüne son verilmelidir. Günlük 47 TL’lik ücretsiz izin sömürüsüne son verilmelidir. Kısa çalışma ödeneği, işçinin aylık brüt ücret kazancının yüzde 60’ı olarak işçiye ödenmesidir. Kısa çalışma ödeneğinin alt sınırı 2 bin 825 TL net asgari ücret olarak belirlenmelidir.”