CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, iktidarın işçileri korumak için bir an önce adım atması gerektiğini belirterek on iki maddelik önlem planı önerdi

CHP’li Ağbaba’dan çalışma yaşamı önerileri: Çalışanlara 14 gün ücretli izin verilmeli

MAHİR BAĞIŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, koronavirüs salgını dolayısıyla işçilerin zarar görmemesi için bir önlem planı önerdi. Ağbaba, hem istihdamın hem işçi sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın önerileri şöyle:

>> Ekonomik ve Sosyal Konseyi acilen toplanmalı çalışma hayatında hem istihdamı hem de işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik ek tedbirler alınmalıdır

>> Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu toplanmalı, ülke genelinde işçi sağlığını tehdit edebilecek tüm iş yerlerinde gerekli risk değerlendirmeleri süratle yapılmalıdır.

>> Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ülke genelinde tüm iş yerlerinde denetimleri sıklaştırmalı, iş yerlerinde gerekli hijyen ve sağlık tedbirlerinin alınıp alınmadığını denetlemelidir. Gerekli sağlık tedbirlerinin alınmadığı iş yerlerinde 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkı olduğunun vurgulanması gerekmektedir.

>> 2020 yılı Temmuz ayına ertelenmiş olan 50’den az işçi çalışan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hükümleri Temmuz ayına kadar beklenmeden derhal uygulamaya konulmalıdır.

>> İş yerlerinde üretimin durması halinde sektör ayrımı yapılmaksızın işçi ücretlerinin kısa çalışma ödeneğinden ödenmesi, kısa çalışma ödeneğinden tüm işçilerin yararlanması için gerekli olan gün ve prim şartlarını bir defaya mahsusluk kaldırılması veya 600 gün prim şartı 180 güne 120 gün hizmet şartının ise 60 güne düşürülmelidir.

>> Çalışanlara kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın 14 günlük ücretli izin hakkı derhal sağlanmalı, izinler çalışanların yıllık izin hakkından düşürülmemelidir

>> Virüs salgınından kaynaklı tüm sektörlerde işçi çıkarmalar yasaklanmalıdır

>> İş yerlerinde tedbir amaçlı evden yani uzaktan çalışma şekli gündeme getirilebilir lakin bu durumun geçici olduğu vurgulanmalı, uzaktan çalışmanın ilerleyen dönemlerde esnek çalıştırma biçimine dönüşmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

>> Kayıt dışı çalıştırmanın önüne geçilmeli, iş yerlerinde kayıt dışı olarak çalıştırılan tüm meslek ve hizmet gruplarının kayıt içine alınması sağlanmalıdır.

>> Genel sağlık sigortası borcunu ödeyemediği için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşlar sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanmalı.

>> Bu süreçte işsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanılması yasaklanmalıdır.

>> Çalışan anne ve babalardan birine bu süreçte ücretli izin verilmesi, yaşlılık aylığı alan yurttaşlarımıza ek destek sunulması gerekmektedir.