CHP’li Ali Mahir Başarır, Spor-Toto Teşkilatı Bilgi İşlem ve Bayilik Şube Müdürlükleri kadrolarına vekaleten atanan isimlerin lise mezunu olmasının, “Ülkedeki liyakatsizliği” gözler önüne serdiği söyledi. Başarır, üniversite mezunları iş beklerken kadroların liyakatsiz isimlerle doldurulmasının akıllara torpil iddialarını getirdiğini söyledi.

CHP’li Başarır: Liyakatsiz atamalar akıllara torpili getiriyor

BirGün / Ankara

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Spor-Toto Teşkilatı’ndaki Bilgi İşlem ve Bayilik Şube müdürlüklerine vekaleten atanan isimlerin lise mezunu olduğunu belirterek, “Şube Müdürlüğü gibi unvanlara vekaleten de olsa atayacağınız kişiler, asilde aranan şartları taşımalıdır. Bilgi İşlem Müdürlüğü gibi teknik, hassas bir yere lise mezunu atamak ülkedeki liyakatsizliği açıkça gözler önüne sermektedir” dedi.

Türkiye’de on binlerce üniversite mezunu gencin garsonluk yaparak, simit satarak hayatını idame ettirmeye çalıştığını vurgulayan Başarır, “Şube müdürlüklerine bu tür atamaların yapılması akıllara ‘torpil atama’ yapıldığı iddialarını getirmektedir” diye konuştu.

İÇLER ACISI

CHP’li Başarır, 2019 Sayıştay raporlarının hafifletilerek TBMM'ye sunulduğunu söyledi. Hemen her kamu kuruma ilişkin usulsüzlük ve liyakatsizlik tespitleri yapıldığına dikkati çeken Başarır, “Raporların sansürlenmiş hali bile içler acısıdır” ifadesini kullandı.

23 MİLYON TL’LİK İSTİSNA

Sayıştay raporu ile açığa çıkan Türk Tarih Kurumu’ndaki 23 milyon TL’lik, “İstisna” ihaleye de değinen Başarır, şunları söyledi:

“Türk Tarih Kurumu’nda araştırma ve inceleme ile ilgisi olmayan yani basım ve yayım, sergi ve kitap tanıtımı, konferans gibi faaliyetler için hizmet alım ihalelerinin, Kamu İhale Kanunu’nun istisna maddesine (3/f) sokularak yapılması usulsüzdür. Bu tür hizmetlerin açık ihale usulü ile yapılması gerekmektedir. Bu durum şeffaflık ilkesine ters düşmekte ve rekabetçi ortam yok edilerek kamu zararına yol açmaktadır. Kurumdan, 22 milyon 983 bin TL, bu tür usulsüz ihalelere harcanmış. Harcanan bu rakamın toplam kurum giderinin yarısı olması da oldukça vahim bir durumdur.”