Sokağa çıkma yasağının nüfusun yüksek olduğu CHP’li büyükşehir belediyelerine haber verilmeden ilan edilmesi tepki çekti. Ortak akıl ve iş birliği olmayan kararların paniğe neden olduğunu vurgulayan belediye başkanları, yasağa rağmen halka ulaştı

CHP’li belediyelerden son dakika yasağına tepki: Ortak akıl yoksa panik oluşur

POLİTİKA SERVİSİ

Geç saatlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağının nüfusun yüksek olduğu CHP’li belediyelere haber verilmeden gerçekleşmesi tepki çekti. İstanbul, Mersin, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları, sürpriz sokağa çıkma yasağını eleştirdi. Yasakla ilgili sosyal medyadan paylaşımda bulunan başkanlar, kendilerinin bilgilendirilmediğini ifade etti. Yasağa rağmen halka ulaşan belediyeler, yurttaşların ihtiyacına göre ekmek dağıtarak paniğe kapılınmaması gerektiğini vurguladı.


Karardan haberdar değiliz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, yasağı televizyondan öğrendiğini duyurdu. Duruma tepki gösteren İmamoğlu, “Sokağa çıkma yasağı kararı ansızın alınmamalı. İBB olarak bu kritik karardan haberdar değiliz, bilgilendirilmedik. Yarın İstanbul’da hangi hizmetleri verip vermeyeceğimizi bile bilmiyoruz. Ortak akıl ve iş birliği olmayan her karar sadece kafa karışıklığı ve paniğe neden olur” açıklamasında bulundu. İmamoğlu ayrıca, “Otobüsler 06.00/09.00 ve 17.00 /19.00 arası, Metrobüs 06.00/09.00 ve 16.00/20.00 arası çalışıyor. Metro hatları durduruldu. 775 bin Halk Ekmek ve 40 bin damacana Hamidiye Su üretildi” bilgisini paylaştı.

Elimizden geleni yapacağız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, “Kıymetli hemşehrilerim, Ankara Büyükşehir Belediyemize bağlı Halk Ekmek fabrikamız iki gün boyunca üretim yapmaya ve bayilere dağıtıma devam edecektir. Lütfen panik yapmayın, endişe etmenize gerek yok. Merak etmeyin. Ankara Valiliği ile irtibat halindeyiz. Ekmek dahil tüm acil ihtiyaçlarınız için Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Kimseyi ekmeksiz, susuz bırakmayacağız; herkes evinde kalsın. Paniğe, telaşa hiç gerek yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm kurumsal kapasitesiyle yarın ve öbür gün ayakta olacak. Her türlü ihtiyacınızı gidermek için elimizden ne geliyorsa yaparız.” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada sokağa çıkma kararının geç saatlerde açıklanmasının yanlış bir karar olduğunu, yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanacağını belirtti.

***


Yandaşlar da tepkili

İçişleri Bakanlığı’nın halkı sokağa döken plansız sokağa çıkma yasağı açıklaması, muhalefetin yanı sıra iktidar kanadına yakın isimlerden de tepki aldı. TBMM İdare Amiri olan MHP Milletvekili Erkan Haberal, kişisel Twitter hesabından yaptığı ilk paylaşımda, “Günlerdir gece gündüz demeden canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarının emeklerine yazık oldu. Hem de çok yazık oldu” dedi. Haberal, ikinci paylaşımında ise, “Var olsun devlet, yaşasın millet, bitsin bu cehalet!!!” ifadelerini kullandı. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı İsmail Kılıçarslan da, “Bir bilim kurulu üyemize atfen bir cümle dolaşıyor. Her şeyin özeti: ‘Günlerdir kürekle kar temizliyorduk, çığ düştü’” paylaşımı yaptı. AKP içindeki Pelikan grubuna yakınlığıyla bilinen ‘akademisyen’ Selman Öğüt de, “Kimi diyor ki gece 02.00’da ilan edilmeliydi. Kimi diyor ki iki hafta önce duyurulmalıydı. Ama böyle ilan edilmemesi gerektiği açık” dedi.