Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Afet bölgelerinde konut yapımına martta başlıyoruz” açıklamasına bölgede zemin analizinin sürekli değiştiği gerekçesiyle yöneltilen tepkilerin haklılığı 20 Şubat’ta yaşanan depremler ile ortaya konuldu. Afet bölgelerinden izlenimlerini BirGün’e anlatan CHP’li Bulut ise depremzedelerin çadır ve tuvalet ihtiyacının halen karşılanamadığı belirterek, “Daha çadır kuramayanlar inşaat derdine düştüler” dedi.

CHP’li Bulut: Çadır kuramayanlar inşaat derdine düştü

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken 20 Şubat akşamı peş peşe yaşanan depremler, yaraları daha da derinleştirdi. Arama kurtarma faaliyetleri ve koordinasyon konusunda büyük zafiyet yaşayan iktidar, yurttaşın başını sokacak çadır arayışının devam ettiği günlerde, “Konut yapımına martta başlayacağız” açıklaması yaptı. Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar uzmanların da tepkisine yol açtı.

İktidarın, “Afet bölgelerinde konut” hamlesinde aceleci davrandığını belirten uzmanlar, “Bölgede birçok artçı deprem yaşanıyor. Büyük depremler de yaşanabilir. Zemin yapısı sürekli değişiyor, hangi planla bu konutlar inşa edilecek?” diye sordu.

"EN ÇOK SORULAN SORU, DEVLET NEREDE?"

Öte yandan afet bölgelerindeki yurttaşların halen devam eden ihtiyaçları da “Önce temel ihtiyaçları sarın” yorumlarına neden oldu. Depremin ilk gününden bu yana deprem bölgesinde olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, gözlemlerini BirGün Gazetesi ile paylaştı. İktidarın kapatmak istediği Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın stratejik öneminin depremlerin ardından bir kez daha açığa çıktığının altını çizen Bulut, şunları söyledi:

“Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel ile Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’da incelemelerde bulunduk. Gördüğümüz manzarayı, çekilen acıları kelimelerle tarif etmenin imkanı yok. Hayatım boyunca unutamayacağım acılar ve görüntüler gördüm. Ayakta kalabilen her evde taziye var. Deprem bölgesinde vatandaşların en çok sorduğu soru, ‘Devlet nerede?’… Vatandaşlar ilk üç dört gün arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığını, enkazdan gelen çığlıklara yardım edilmediğini, yiyecek-içecek gibi insani yardımların zamanında yetişmediğini anlattı.”

"DEPREMZEDELER SOKAKTA YATIYOR"

Adıyaman ve Hatay’da 21 Şubat itibarıyla çadır ihtiyacının halen had safhada olduğunun altını çizen Bulut, bölgedeki ihtiyaçları şöyle sıraladı:

“Depremin yerle bir ettiği Adıyaman’ın seyyar banyoya, seyyar tuvalete, çadıra, konteyner kentlere ihtiyacı var. Depremin başından bu yana banyo yapabilen vatandaş yok. Hijyen sorunları ortadan kaldırılmaz, gerekli önlemler alınmazsa ishal, kızamık, kolera, bit ve uyuz salgını hortlar ve bulaşıcı hastalıklar yayılır. Depremzedeler sokakta konaklıyor. Toplam 40 bin nüfuslu Defne ilçesinin Harbiye Mahallesi’ne gönderilen çadır sadece 320...”