CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "İktidarın ulusal çıkarlar gerekçesiyle Taliban’la görüşmek istemesinin asıl amacı bu cihatçı-şeriatçı örgütü meşrulaştırmaktır" dedi. Toprak, "Afganların kendi iradeleriyle Taliban’a karşı başlattıkları direniş desteklenmelidir" ifadelerini kullandı.

CHP'li Toprak'tan iktidara 'Taliban' tepkisi: Asıl amacı meşrulaştırmak

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, iktidarın, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’a yönelik yaklaşımını eleştirdi.

Birleşmiş Milletler’in Afganistan Raporu’nda Taliban’ın kapı kapı dolaşarak insan avına çıktığının dile getirildiğini kaydeden Toprak, iktidarın Libya, Mısır, Suriye’deki yanlış politikalarına şimdi Afganistan’ın da eklendiğini belirtti.

Toprak, şöyle konuştu: "İktidar, daha birkaç hafta öncesine kadar Kabil havaalanının yönetimi ve güvenliğini askerimizin üstlenmesi karşılığında ABD ile para pazarlığı yaparken bir anda fiyaskoya dönüşerek çöken Afganistan politikasında, şimdi BM’nin terör örgütleri listesindeki Taliban ile müzakere etme, Taliban liderlerini ağırlama hazırlığında."

"İKTİDARIN YAKLAŞIMI TALİBAN'I MEŞRULAŞTIRMAK İSTEĞİNİ YANSITIYOR"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, Türk askerinin Afganistan’da kalmaya devam etmesinin, Taliban yönetiminin uluslararası alanda elini güçlendireceğini savunuyor" diyen Toprak, "İktidarın bu yaklaşımı, Taliban ile uzlaşıp Mehmetçiği Afganistan’da tutarak, Taliban’ı uluslararası alanda meşrulaştırmak isteğini yansıtıyor. Anlaşıldığı kadarıyla ABD ve NATO, Taliban’ı meşrulaştırma ve kontrol etme görevini iktidara vermiş. Dışişleri Bakanı, ‘Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmemiz gerekir’ derken iktidarın dış politikadaki kafa karışıklığını ve açmazlarını ele veriyor" ifadelerini kullandı.

Toprak, şunları söyledi: "O zaman, Türkiye’ye milyonlarca mülteci akınına ve on milyarlarca dolara mal olan Suriye iç savaşında neden 10 yıldır Esad ile görüşmeyip ülkenin çıkarlarını korumadıklarını; Mısır, İsrail ve Libya ile diyalogu keserek ülkemizin çıkarlarını tehlikeye atıp ağır kayıplara yol açtıklarının hesabını vermeleri gerekir. İktidarın ulusal çıkarlar gerekçesiyle Taliban’la görüşmek istemesinin asıl amacı, bu cihatçı-şeriatçı örgütü meşrulaştırmaktır."

"YAPILMASI GEREKEN DİRENİŞE DESTEK VERMEK"

"Taliban’ı tanıyıp meşrulaştırmak, ülkenin karanlığa gömülmesine, Taliban’dan olmayanların kitlesel katliamlarına, kafa kesme terörüne, kadınların recmedilmesine, kız çocuklarının köleleştirilmesine, hak ve özgürlüklerin yok edilmesine pirim vermek, onaylamaktır" diyen Toprak, şunları ifade etti:

"Yapılması gereken, Taliban’a değil başta Penşir eyaleti olmak üzere Celalabad, Esadabad gibi kentlerde başlatılan direnişe, sivil itaatsizlik eylemlerine destek vermek; Afgan halkıyla dayanışma sergilemektir. Taliban’ın 38 milyonluk ülkeyi kapkaranlık bir zindana dönüştürmesine dünya ülkeleri göz yumamaz. Afganistan’ın kurtuluşu, ABD, Rusya, Çin vb. dış müdahalelerle değil Afgan halkının kendi mücadelesiyle, vatanına, hak ve özgürlüklerine sahip çıkmasıyla olacaktır. O nedenle Penşir’de Kuzey İttifakı’nın yeniden canlandırılmasıyla başlatılan direniş hareketi çok önemlidir. Afganların kendi iradeleriyle Taliban’a karşı başlattıkları bu direniş desteklenmelidir."

(ANKA)